Филми от три континента ще се борят за наградата от 10 000 евро на фестивал в Бургас

В конкурсната програма на фестивала влиза копродукцията "Ще умреш на 20" на суданския режисьор Амжат Абу Алала Алала. Той оглавява Комитета за програмиране на Фестивала за независим филм в Судан и е представител на страната си в Арабския филмов институт. "Ще умреш на 20" разказва семейната история на Музамил - млад суданец, роден с пророчеството, че ще умре на 20 години. Вълнуващата лента "Москито" на португалския режисьор Жоао Нуно Пинто ни отвежда на територията на Африка по време на Първата световна война. Изоставен от своя взвод, млад португалец се отправя на дълго и мъчително пътуване през мистичната туземска земя Макуа, извървявайки хиляди километри в търсене на своята мечта. Това е вторият пълнометражен филм на Пинто. С първия си пълнометражен филм режисьорът на следващото заглавие в селекцията - Самуел Киши, се включва в надпреварата за Grand Prix of the International Jury in Generation Kplus for the Best Film на Берлинале. На Burgas International Film Festival мексиканският режисьор ще представи "Вълците" - история на малките Макс и Лео, които, емигрирайки в САЩ, попадат зад четири стени с мечтата да посетят "Дисни". Роденият в Баку режисьор Елмар Иманов представя филма си "Край на сезона", който разказва за сложните отношения в малко азербайджанско семейство, разтърсено до основи от трагичен инцидент. Иманов е носител на престижни награди, включително Student Academy (Student Oscar®). За неочакваните обрати на една лятна ваканция пък разказва "Август" на кубинеца Армандо Капо. Филмите на Капо са част от селекциите на престижни международни фестивали. През 2009 г. той прави ретроспекция на творчеството си по покана на MoMA и Wintherthur Film Festival. От квартал на работническата класа в Сао Паоло идва главната героиня на последния филм в селекцията - "Името ми е Багдад". В лентата си бразилката Кару Алвес де Соуза се гмурка в сюжетното действие точно както своята героиня - със завидно самочувствие и самодоволна оригиналност. Международен филмов фестивал Бургас ще се проведе от 18 до 25 юли на открита сцена "Охлюва" и градината на галерия "Георги Баев". Международен филмов фестивал Бургас 2020 се организира от Фондация "Модерат", в партньорство с Община Бургас. Всички събития в неговата програма ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. Филмовите прожекции са със свободен достъп.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 158
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 151
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 153
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 142
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 146
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.