Министерският съвет прие мерки за осигуряване на ликвидността на Фонд „Сигурност на енергийната система“ и за гарантиране на финансовата стабилност на дъщерните дружества на „БЕХ“ ЕАД

С Постановлението се одобряват промени по бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г. за допълнителни плащания до 1,6 млрд. лв. Целта на предоставянето на средствата е придобиването на вземания на БЕХ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД по реда и до размера, съгласно чл. 108 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Транзакцията не оказва влияние на дефицита в държавния бюджет. С Решението се възлага изкупуването на посочените по-горе вземания от „Топлофикация София“ ЕАД, като по този начин ще се осигурят условия за гарантиране на сигурността на доставките на природен газ, както и ще се разширят възможностите на БЕХ ЕАД да подпомага дейността и финансовата стабилност на дъщерните си дружества, с цел гарантиране сигурността на енергийната система, което е основен приоритет на холдинга. С Решението на Министерския съвет се решават редица въпроси в сектор Енергетика, най-важният от които е осигуряването на средства във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, с цел покриване на оперативния дефицит на фонда и осигуряване на средства за изпълнение на Програма за предоставяне на компенсации за предприятия, нагнетили природен газ в ПГХ „Чирен“, след одобряването на Програмата от страна на Европейската комисия. Министърът на енергетиката Румен Радев разясни смисъла на Постановлението и Решението на Министерския съвет пред медиите, като обясни какъв казус се решава с тези действия: „Имаме задължения в огромен размер от страна на „Топлофикация София“ към енергийния сектор за газови доставки през годините. Натрупването на тези задължения се прехвърляше от страна на „Булгаргаз“ ЕАД към „БЕХ“ ЕАД, което доведе до задължения на топлофикационното дружество към държавния холдинг. Останалата част, която продължаваше да расте през годините, се натрупваше като салда към „Булгаргаз“. Тази практика води до внушителната (обща) сума от около 1,6 милиарда лева задължения към групата на „БЕХ“ ЕАД. Тези средства могат да се ползват за решаване на ликвидни въпроси в енергийния сектор, реализация на инвестиционни програми и т.н. Тази ликвидност е иззета от сектора. С това Постановление на Министерския съвет връщаме тази ликвидност“. Министър Радев подчерта в изказването си, че не говорим за смяна на собствеността на „Топлофикация София“ ЕАД, която остава общинско дружество. www.gov.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 604
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 563
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 563
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 848
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 817
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.