Нов сериал на National Geographic включва епизод за България

Често казваме, че природата на България е неповторима. Толкова често, че дори вече го приемаме за даденост и не се замисляме! Но и също толкова често получаваме потвърждение за красотата на нашата страна по различни поводи. Този път в това ни убеждава документалната поредица "Rewilding the Iron Curtain", посветена на европейската инициатива ”Зелен пояс” (European Green Belt Initiative). В своите серии, младата режисьорка Алис Уайтхаус, която работи заедно с операторката Ана Акоманоай, разказва за опазване на местообитания и редки видове по цялото протежение на бившата ,,Желязна завеса“ – от Балтийското крайбрежие, и Скандинавия до бреговете на Адриатическо и Черно море. Във фокуса попадат девствени територии, които са в основата на концепцията за така наречения “Зелен пояс” и трансграничното им опазване. Отделен епизод е посветен на България и работата на “Зелени Балкани” по възстановяване на белошипата ветрушка в Сакар, като част от проекта ,,Живот за белошипата ветрушка", изпълняван по Програма LIFE на Евройпейския съюз. А също така, в този емблематичен район на Зеления пояс, “Зелени Балкани” в партньорство с турската организация ,,Обратно към природата“, работят за опазването и на царския орел в трансграничните територии на Сакар и Странджа в двете съседни държави. Партньорството е част от мащабния международен проект BESTbelt, координиран от германската EuroNatur Foundation с финансовата подкрепа на ЕС, който обединява различни природозащитни проекти в редица страни от обхвата на Европейския зелен пояс. Алис Уайтхаус е режисьор и фотограф с интерес към темите за опазването на дивата природа и човешката история, със специален фокус върху това как създадените от човека граници влияят на движението на дивата природа и застрашават уязвимите видове. Тя получи финансиране от Националното географско дружество през 2021 г. за създаването на уеб сериал, озаглавен „Rewilding the Iron Curtain“. Този проект се фокусира върху Европейския зелен пояс - екологичен коридор, следващ оригиналния маршрут на Желязната завеса. В период на подновено политическо напрежение и несигурност, тази поредица от пет части представя някои от природозащитниците и обучителите, работещи неуморно за защита на уязвими видове и местообитания по Зеления пояс, както и предизвикателствата, пред които са изправени по пътя. www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 650
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 601
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 603
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 885
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 856
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.