Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. За това бяхме уведомени от Министерството на външните работи на Германия след отправено запитване от посолството ни в Берлин. Във връзка с кризата от коронавируса през пролетта Германия обяви, че приема предложението да признава за валидни изтекли след 13 март 2020 г. български лични документи, с които сънародниците ни да могат да напускат страната на път за родината. Този срок изтича на 31 декември 2020 г., като след тази дата български граждани с изтекли лични документи няма да могат да пресичат германската държавна граница. В началото на октомври във връзка с условията на пандемията от коронавирус Германия обяви, че удължава еднократно срока за използване на изтекли лични документи на чужденци, включително български граждани, на територията на страната до края на 2020 г. и за административни цели (продължаване срока на пребиваване). Еднократното удължаване на срока цели най-вече да се предотвратят проблеми с престоя и пребиваването на чуждите граждани, които вече се намират на територията на Федералната република. И трите български консулски служби в Германия – към посолството ни в Берлин, както и в генералните ни консулства във Франкфурт и в Мюнхен - приемат документи за подновяване на изтекли български лични карти и задгранични паспорти. На българските граждани, които възнамеряват до 31 декември 2020 г. да напуснат Германия с изтекли лични документи със самолет, МВнР препоръчва предварително да се осведомяват за политиката по този въпрос на съответната авиокомпания, защото е възможно да не бъдат качени на борда.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 23
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

  • 19 Мар 2024
  • 51
На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски.

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 62
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 54
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 75
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.