И ДПС се подписа за оставката на Караянчева, искането е внесено

С 96 подписа ДПС и БСП внесоха искането за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.Малко по-рано от левицата съобщиха, че внасят проекта на решение, тъй като Караянчева на спазвала Конституцията и законите. Карадайъ припомни, че от движението са поискали оставката на председателката на Народното събрание преди около месец и веднага са започнали консултации с всички парламентарни групи. Заедно с БСП са събрали 96 подписа за процедурата за отстраняване, за която по правилник е необходимо да се подпишат 1/3 от народните представители или 80 души. "Преди минути проектът за решението с мотивите беше внесен с 96 подписа и затова не сме търсили други колеги за подписи. В мотивите сме посочили конкретни нарушения на Конституцията и законите на страната и конкретни факти за неизпълнение на задълженията си като председател. Освен това - многобройните случаи, уронващи авторитета на институцията са известни на цялото общество, като някои от тях сме ги посочили във внесените мотиви", посочи Карадайъ. "Преди около месец обявихме, че започваме консултации с другите парламентарни групи за обсъждане на мотиви за искане на оставката на председателя на Народното събрание. Същата седмица проведохме срещи с ГЕРБ, които изразиха съгласие с нашите мотиви. Аргументите на БСП ги чухме преди малко от трибуната на Народното събрание, изразени от председателя на БСП. Видяхме се с "Воля" и с част от независимите народни представители, които изразиха съгласие с мотивите, които представихме пред тях", обобщи Карадайъ. Запитан защо от движението са позволили БСП първо да афишира искането за оставката на Караянчева, лидерът на ДПС отговори така: "Различен е подходът, чухме и техните мотиви. Те са по-различни от нашите. Нито ПГ на БСП, нито ПГ на ДПС е в състав, който да покрива изискуемия минимум от 80 народни представители". По думите му от ГЕРБ са изразили съгласие с изложените мотиви от страна на ДПС. Карадайъ отново припомни, че председателката е нарушила закона във връзка с неизпълнението на задълженията за проверка на съвместимост и несъвместимост на избрани от Народното събрание органи, като уточни, че става въпрос за член на ЦИК. "Утре ще видим отношението на ГЕРБ какво е. Дали ГЕРБ като цяло се олицетворява с образа на г-жа Караянчева. Те ще го покажат със своето действие", заключи Карадайъ. По правилник проектът за решението за отстраняване на Цвета Караянчева от поста й трябва да се разгледа да следващото заседание, което е утре Източник:Дарик

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 152
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 140
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 140
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 135
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 227
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.