Бум в продажбите на ваксини срещу сезонния грип

  • 01 Окт 2020
Първата партида вече е изчерпана, а аптеките правят списъци на желаещи да получат дози от втората порция, която се очаква до дни. У нас средно 1 750 000 българи боледуват от грип всяка зима. Но досега едва 2-3 % от населението проявяваше интерес към предпазването от сезонните щамове. Всяка година експертите на Световната здравна организация посочват на производителите на ваксини кои щамове ще ни атакуват през зимните месеци. Тъй като грипните вируси мутират изключително бързо, препоръчват във ваксините да бъдат включени най-новите мутации. При анализите се отчитат какви щамове са циркулирали в южното полукълбо и какви нови се зараждат в Югоизточна Азия. Дали и какъв вирус е атакувал организма ни се следи в лабораториите. Диагностиката е изключително точна и преминава през редица тестове. В момента в България са регистрирани и се продават два вида ваксини срещу грип. И двете действат срещу четирите известни щама на сезонния грип. Още в първите дни след доставките, ваксините от първия вид обаче са разпродадени в цялата страна, показа проверка на екипа ни. Количествата по складовете също са изчерпани. Списъци с чакащи се правят и за ваксини от друг производител. Очакванията са 70 000 дози от тях да бъдат разпределени в аптеките от средата на октомври. Фармацевтите прогнозират, че е възможно предвидените дози да не стигнат за всички желаещи да се ваксинират тази есен. Очакванията са от двата типа ваксини да бъдат доставени общо 340 000 дози. Част от тях ще бъдат покрити от Здравната каса – за безплатна ваксинация на хората над 65 години, които и са най-уязвими на сезонните вируси. Те обаче ще са достатъчни само за 15 % от възрастните. Според личните лекари това ще доведе до известни затруднения.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 0
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 24
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 49
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 162
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 154
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.