Правната комисия отхвърли ветото на Радев за кариерните бонуси във ВСС

Държавният глава върна на депутатите за ново обсъждане текстовете, които са свързани с кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет. В момента по закон, след изтичането на мандата им, те получават автоматично повишение и ги назначават на по-висока длъжност от предишната, която са заемали преди да влязат във ВСС. С новото предложение на Хамид Хамид от ДПС обаче се предлага повишението да е възможност и Висшият съдебен съвет да решава дали да има такова. Според мотивите на президента новата редакция на чл.28 продължава противоречието с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение. Той припомня още, че през май т.г. пред Конституционния съд т.нар. „кариерни бонуси“ бяха атакувани от Върховния касационен съд със съображенията, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт. По време на дебата секретарят на президента по правните въпроси Емилия Друмева изтъкна, че назначенията на по-високи длъжности в съдебната власт трябва да се извършват по обективни критерии и по този начин надделяват съображения от политически характер. Хамид Хамид защити своето предложение, като посочи, че именно така се смекчава този текст и решението кой да взима кариерни бонуси остава в ръцете на ВСС. "Аргументите, с които съм предложил този текст, донякъде съвпадат с вашите. Текстът ограничава тези кариерни бонуси, от едно автоматично израстване при изтичане на мандата им, тук вече топката се връща изцяло в ръцете на ВСС", категоричен бе той. Крум Зарков от БСП пък репликира, че по този начин решението кой да бъде повишен, ще зависи изцяло от мнозинството във Висшия съдебен съвет.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 183
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 172
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 182
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 167
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 260
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.