« април 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Вместо оставка Борисов иска нова Конституция и ВНС

Очакваните от хилядите протестиращи "интересни решения" на премиера се оказаха заявка за рестарт, искане за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание. Пресслужбата на правителството публикува обръщение на министър-председателя Бойко Борисов, в което той обяснява, че масовите протести за оставката му са "голям сценарий на олигархията", че президентът е разединител на нацията и че правителството му всъщност е свършило много работа. "Олигарси, обединени заради засегнати икономически интереси, провалени фигури, неуспели да катализират политическите и финансовите си амбиции, неосъществени политици, загубили отдавна обществена подкрепа, се опитаха да превземат бунта на младите. Опитаха се да взривят реда в страната. С парадоксален по заряд език на омразата, тези хора им измъкнаха протеста. Още в самото начало започнаха да внедряват сред протестиращите определени лица и интереси, които подмениха идеите на младите с идеите на олигархията и подземния свят", заявява Борисов във видеообръщението си. Според него политици от всички цветове на опозицията, заради безскрупулните си политически амбиции се обединили като шпицкоманда срещу него, а президентът Радев загърбил ролята си на обединител на нацията и се превърнал и затвърдил като фигурант и слуга на олигархията. В изявлението си Борисов предлага свикване на Велико народно събрание (ВНС), което да въведе промени в Конституцията: - Броят на народните представители да бъде намален наполовина - от сегашните 240 на 120; - При ВНС броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280; Друго предложение на Борисов е да се разформирова Висшия съдебен съвет и да бъдат създадени Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга, посочи премиерът. Той предлага и мандатите на на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор да бъде намален на пет години. Друг анонс от страна на Борисов е на всеки 6 месеца главният прокурор да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Ученическото състезание по програмиране [email protected] 2021 ще се проведе на 22 май

  • 09 Апр 2021
  • 48
В ИТ съревнованието, организирано от Бургаския свободен университет със съдействието на Община Бургас, могат да участват ученици от 4-ти до 12-ти клас от всички училища в Бургас, разпределени в три възрастови групи - А (10-12 клас), B (8-10 клас) и C (4-6 клас).

ДПС ще подкрепи кабинет на новите партии в НС, без да участва в него

  • 09 Апр 2021
  • 307
ГЕРБ и БСП не могат да разчитат на Движението, провалили са се на последните избори - заяви лидерът му Мустафа Карадайъ.

БЧК възстановява курсовете по първа помощ

  • 09 Апр 2021
  • 203
БЧК възстановява от 12 април курсовете по оказване на първа долекарска помощ на пострадали при ПТП.

Почина принц Филип

  • 09 Апр 2021
  • 204
Херцогът на Единбург си отиде на 99-годишна възраст.

Кои ученици се връщат в клас от понеделник

  • 08 Апр 2021
  • 294
От понеделник част от учениците се връщат в училище. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на редовния брифинг на здравните власти.