Евробарометър: Борбата с бедността е приоритет за хората на изборите

То е проведено сред 26 000 граждани, на които е зададен въпросът: „Кои от следните теми трябва да се обсъждат приоритетно по време на предизборната кампания за следващите избори за Европейски парламент?“ Сред основните отговори преоблaдават: Борба с бедността и социалното изключване – 33%; Обществено здраве – 32%, както и Подпомагане на икономиката и разкриване на нови работни места – 31%. Това са и основните приоритети на гражданите, според последното изследване на Евробарометър, публикувано през декември. Изборният манифест на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) „Предоставяне на справедлива сделка за работниците“ определя как партиите могат да постигнат приоритетите на гражданите чрез укрепване на колективното договаряне за осигуряване на справедливо заплащане, инвестиране в обществени услуги и разработване на индустриална стратегия, която ще осигури повече качествени работни места. Изследването обаче показва, че предложенията за нови фискални правила, които ще бъдат гласувани от Европейския парламент във вторник, биха спрели мнозинството от държавите-членки да посрещнат приоритетите на гражданите. В отговор на констатациите генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира: „Проучването показва много ясно на политиците какви проблеми трябва да решат, ако искат да спечелят европейските избори – бедност, обществени услуги и работни места. Тези въпроси са приоритет на европейските граждани, но твърде често те изглеждат периферни за някои политици. Време е всички страни да се фокусират върху истинските приоритети на жителите на Европа и да осигурят справедлива сделка за работниците чрез сигурни работни места, достойно заплащане и условия, подкрепени с качествени обществени услуги за всички работници във всички региони. Това обаче няма да е възможно, ако Европейският парламент гласува за повторно въвеждане на строгите икономии“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Криминалисти от ОДМВР – Пловдив задържаха трима участници в телефонни измами за над 30 000 лева

  • 30 Апр 2024
  • 173
Разследването започнало в Трето РУ по идентични сигнали, получени в периода 23 - 27 април от четири възрастни пловдивчанки, станали жертви на един и същи измамен сценарий.

Министър Калин Стоянов наблюдава обучителен процес на ученици, демонстриран на изградения полигон в района на Панчарево

  • 30 Апр 2024
  • 181
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с неговия заместник Тони Тодоров и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, присъстваха на обучителен процес на четвъртокласници от столичното 39 СУ „Петър Динеков“.

Полицията в Перник се самосезира за случай на рисково шофиране след клип в интернет

  • 30 Апр 2024
  • 180
Във връзка с публикуван в интернет и медиите видеоклип за рисково шофиране – дрифт на лек автомобил, на 28 април 2024 г. на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния град, ръководството на ОДМВР – Перник се самосезира и предприе действия за установяване на водача.

Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

  • 30 Апр 2024
  • 181
Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

Площад „Св.св. Кирил и Методий” в Поморие ще бъде временно затворен на Великден

  • 30 Апр 2024
  • 193
Във връзка с провеждането на традиционните Великденски хора, движението и престоя на МПС и ППС на централен площад „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде временно ограничено на 05.05.2024 г. /неделя/ – от 08.00 ч. до 14.00 часа.