Олимпийският факел на Париж 2024 г. е запален в древна Олимпия

Гръцката актриса Мери Мина, играеща ролята на върховна жрица, запали факлата с помощта на резервен пламък вместо параболично огледало поради облачното небе, за началото на щафетата в Гърция и Франция. Тя ще завърши със запалването на олимпийския огън във френската столица на церемонията по откриването. Париж ще бъде домакин на летните олимпийски игри за трети път след 1900 и 1924 г. „В тези трудни времена, през които живеем, с нарастващи войни и конфликти, на хората им е писнало от цялата омраза, агресия и негативни новини, с които се сблъскват ден след ден“, президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас каза Бах в речта си. „Ние копнеем за нещо, което ни събира, нещо, което ни обединява, нещо, което ни дава надежда. Олимпийският огън, който запалваме днес, е символ на тази надежда. Огънят ще бъде официално предаден на организаторите на Игрите в Париж на стадион Панатенаик в Атина, мястото на първите модерни Игри през 1896 г., на 26 април след 11-дневна щафета из Гърция. След това ще отпътува на следващия ден за Франция на борда на тримачтов кораб „Белем“, където ще пристигне на 8 май в Марсилия, като се очаква до 150 000 души да присъстват на церемонията в старото пристанище на южния град. www.ekathimerini.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 6
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 28
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 59
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график:

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за обучения с ваучери за заети лица

  • 27 Май 2024
  • 65
От днес, 27 май 2024 г., Агенция по заетостта стартира прием на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”.

МОРСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО КТК „ЧЕНГЕНЕ СКЕЛЕ“ ОЧАКВА ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 27 Май 2024
  • 82
Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни