ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ФИЛМ „ДИРЕКТНА ЦЕЛ- БЪЛГАРИЯ“ ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАН НА 16 АПРИЛ В КУЛТУРЕН ДОМ НХК

Режисъор на документалния филм е Радослав Илиев, сценарист е проф. Димитър Недялков, оператор Николай Илиев. Музиката е на Георги Стрезов. Филмовият разказ с болка и съпричастност ни прави свидетели на драматични събития, пречупени човешки съдби и унищожени животи в името на политическия и военен триумф. Невероятен е героизма на шепата български пилоти, опитали се да защитят народа и Родината си, за да преживеят след това репресиите, унижението и забравата на новата власт. С множество архивни кинокадри, игрални възстановки, анимации, документи, фотоси и анализи на процеси в политиката и военното дело се проследява историята и най-ярките събития от въздушната война. Филмът изследва битките в българското небе по време на Балканската и Първата световна войни. Основни акценти са мащабните наказателни действия на англо-американската авиация по време на Втората световна война и по-конкретно в периода на 1943-1944 г. Тази война от българските политици е наречена „символична“. Цената на тази символика е за сметка на българския народ и българските пилоти в една епична борба за оцеляването на нацията от армадите на влитащите бомбардировачи. Българската държава заплаща варварската кампания на съюзниците с живота на 4208 и нараняването на 4744 основно граждански лица. Безвъзвратна е загубата на българското национално и общочовешко културно достояние – унищожени са обществени и лични библиотеки, творби и архиви на писатели, художници и композитори, историци, етнографи и други учени. Изгарят безценни произведения на изкуството, архитектурата и паметници на историята на българите. Материалните щети за българската нация са оценени на над 24 милиарда лева. Билети се продават на каса НХК (Тел: 0894 898098).

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Трамвай на приказките се движи вече в София

  • 30 Май 2024
  • 77
Трамвай на приказките се движи по столичните улици.

Мъж и жена са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курорта "Слънчев бряг"

  • 30 Май 2024
  • 95
Мъж на 50 години и жена на 44 години са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курортния комплекс "Слънчев бряг", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Бургас.

Министър Стоянов: 156 сигнала за нарушения на изборния процес има към момента в МВР

  • 30 Май 2024
  • 89
Образуваните на етапа досъдебни производства са 70 - над два пъти повече спрямо миналата година

БУРГАСКИТЕ МОТОРИСТИ ЩЕ ЗАРАДВАТ ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 30 Май 2024
  • 86
За седемнадесета поредна година членове на Мото клуб "Морски братя" - Бургас ще участват в празничното отбелязване на 1 юни, Деня на детето.

Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево

  • 30 Май 2024
  • 94
Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево