"София филм фест" акостира на брега от 1 октомври в Бургас

Прожекциите ще са в салона на ДТ “Адриана Будевска”. Началото дава нашумелият “Бащата” на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Още срещи с български заглавия и техните автори предстоят в изданието. На 5 октомври очакваме режисьора Анри Кулев, за да представи лентата си “Имало една война”. На 7 октомври Иван Черкелов ще говори за филма “Не влизай в пререкание с персонала на банята”. В последния ден на феста, когато ще бъде прожектиран „Сестра“ среща с публиката ще имат и неговите създатели режисьорът Светла Цоцоркова и сценаристът Светослав Овчаров. Сред чуждестранните продукции се открояват награденият с няколко награди „Оскар“ “Паразит” от Южна Корея и „Младият Ахмед“ на майсторите на социалното кино братята Дарден. Руската школа присъства с представяния в програмата “Особен поглед” на фестивала в Кан „Върлината“ на Кантемир Балагов. Спазена е традицията да се представя и късометражно кино преди основните прожекции. Зрителите за поредна година влизат в ролята на жури и могат да оценяват гледаните филми. Лентата с най-висока обща оценка ще получи втората статуетка “Сребриста чайка”, дело на художника Никола Станчев. На 9 октомври като част от програмата на "София филм фест на брега" ще бъде представено реставрираното копие със субтитри на литературен български език на третата част на “Мера споредъ мера” на режисьора Георги Дюлгеров. Професорът е председател на фестивалното жури. На 30 септември, точно на рождения си ден, в родния Бургас премиерно той ще представи книгата "Биография на моите филми", която разкрива непознати моменти от живота по време на снимки на вече класически за българското кино филми като "Мера според мера", "Авантаж" и "Изпит".

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 184
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 173
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 183
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 168
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 261
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.