Хиляди пернати туристи нощуват около бургаските езера в края на лятото

Хиляди птици нощуват около бургаските езера в края на лятото. Есенната миграция започна още през август и ще продължи до края на октомври. В момента над Бургаския залив най-масово преминават ятата от бели щъркели и розов пеликан, след тях ще долетят черните щъркели и грабливите птици. Над Бургас преминава един от основните миграционни пътища в Европа - Виа Понтика. Този маршрут следват много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, като някои традиционно спират да почиват, а други остават да зимуват и гнездят. Сред най-добрите локации за наблюдение на прелетните птици са обособените места в местността "Пода", екопарк "Вая" и Атанасовско езеро. Огромните струпвания на розови пеликани са често срещана гледка в езерото Вая през този сезон. За орнитолозите интерес представлява срещата в Бургас с всички четири вида блатари и вечерната ветрушка (Falco vespertinus). Бургас е уникално място за всеки любител на природата и птиците. Част от самия град е природен резерват, включен в Натура2000 като едно от най-значимите места за орнитолозите в Европа. Бургас е заобиколен от вода - на изток е Черно море, а западно от морския бряг се намират три различни по своя характер езера - Бургаско, Атанасовско и Мандренско. Те образуват най-големия комплекс от крайморски езера в България с изключително биологично разнообразие. В езерата са установени 340 от всички 430 вида птици, описани за страната, което ги прави привлекателно място за любители на орнитологията. Бургаските езера са обявени за Рамсарски места.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

На ретро парада в Сливен за първи път в България беше представен Буик от епохата на Ал Капоне

  • 29 Апр 2024
  • 30
На Лазаровден в Сливен се проведе 11-ото издание на парада за ретро автомобили и мотоциклети.

УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОУ „ВАСИЛ АПРИЛОВ“ ЩЕ ИЗНЕСАТ ДНЕС ИСТИНСКИ СПЕКТАКЪЛ

  • 29 Апр 2024
  • 31
Новата седмица започва с нова доза усмивки, музика и талант. Учениците от ОУ „Васил Априлов“ ще превърнат понеделника в необикновен ден – те са подготвили истински спектакъл.

ЙОРДАН ДАФОВ ДИРИЖИРА ВЕЛИКДЕНСКИЯ КОНЦЕРТ НА 2 МАЙ В ОПЕРАТА

  • 29 Апр 2024
  • 53
На 2 май, четвъртък, от 19 часа в залата на Операта предстои традиционният Великденски концерт, посветен на най-светлия християнски празник.

ОТКРИЙТЕ ДУХОВНАТА КРАСОТА НА АТОН В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "ПЕЙО К. ЯВОРОВ"

  • 29 Апр 2024
  • 57
Фотоизложбата е отворена за посетители до средата на месец май.

КАЗАНЛЪШКАТА ГАРА СЕ ПРЕВРЪЩА В СЦЕНА НА КОНЦЕРТ

  • 29 Апр 2024
  • 101
Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието.