Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели постъпиха в РИОСВ – Хасково за по-малко от месец

В повечето от случаите при проверка на сигнала се установява, че животът на щъркелите не е застрашен – те са активни и не позволяват да бъдат уловени. Често на хората птиците им изглеждат болни и нуждаещи се от помощ, но всъщност при опит да бъдат хванати, за да им помогнат, щъркелите бягат и излитат. Подобни опити предизвикват силно безпокойство у птиците, които иначе са свикнали с присъствието ни, живеейки близо до нас. Много е важно да се знае, че от помощ се нуждаят само падналите на земята щъркели, които имат видимо ранени крайници - крила, крака, или са в тежко състояние и допускат хората близо до себе си. Само на такива птици следва да се оказва помощ, и то според предписанията на Министерството на околната среда и водите и съобразно изискванията на закона. Ако щъркелите се отдалечават от нас, когато ги при приближаваме, то тези птици трябва да бъдат оставени на спокойствие и трябва да спрем да правим опит да бъдат уловени. Помагайки на птиците, трябва да подходим много отговорно и по възможност да се консултираме с хора, които имат необходимите познания и опит, на които да се доверим. Необходимо е много внимателно да се отнасяме към белия щъркел до края на лятото, защото това е периода, през които видът отглежда новото си потомство. Важно е да се знае също, че дивите птици, когато нямат достатъчно храна, знаят как да пестят силите си. През април по-голямата част от гнездата на белия щъркел у нас са заети от двойки, които мътят. Често срещан случай е една от двете птици в двойката да напусне гнездото по една или друга причина. Тогава другата птица остава в гнездото да се грижи за яйцата. Друг важен момент е, че в близост да такива гнезда има още поне няколко други щъркелови гнезда и е много вероятно птица от съседно гнездо или друга, която се задържа в района, но не е образувала двойка, да заеме освободеното място. В населените места и в близост до тях, където има богата хранителна база – обработваеми земи, малки и по-големи водоеми, има и много млади щъркели, които не са сформирали двойки тази година и присъстват в района, за да се хранят. Това не са болни птици или такива, които не кацат в гнездата си, защото не могат да летят. Обръщаме внимание, че съгласно Закона за биологичното разнообразие за видове, които са включени в Приложение 3 на закона, като белия щъркел, е забранено умишлено улавяне под всякаква форма, преследване и обезпокояване, особено в периодите на размножаване и отглеждане на малките. Законът забранява още вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени, и вземане на намерени мъртви екземпляри. Състрадателността на хората, които се опитват да помогнат на белия щъркел, е достойна за пример и е доказателство за това, че опазването на природата е отговорност на всеки от нас, но нека помощта да бъде дадена тогава, когато птиците реално имат нужда от нея.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Криминалисти от ОДМВР – Пловдив задържаха трима участници в телефонни измами за над 30 000 лева

  • 30 Апр 2024
  • 115
Разследването започнало в Трето РУ по идентични сигнали, получени в периода 23 - 27 април от четири възрастни пловдивчанки, станали жертви на един и същи измамен сценарий.

Министър Калин Стоянов наблюдава обучителен процес на ученици, демонстриран на изградения полигон в района на Панчарево

  • 30 Апр 2024
  • 118
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с неговия заместник Тони Тодоров и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, присъстваха на обучителен процес на четвъртокласници от столичното 39 СУ „Петър Динеков“.

Полицията в Перник се самосезира за случай на рисково шофиране след клип в интернет

  • 30 Апр 2024
  • 118
Във връзка с публикуван в интернет и медиите видеоклип за рисково шофиране – дрифт на лек автомобил, на 28 април 2024 г. на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния град, ръководството на ОДМВР – Перник се самосезира и предприе действия за установяване на водача.

Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

  • 30 Апр 2024
  • 118
Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

Площад „Св.св. Кирил и Методий” в Поморие ще бъде временно затворен на Великден

  • 30 Апр 2024
  • 128
Във връзка с провеждането на традиционните Великденски хора, движението и престоя на МПС и ППС на централен площад „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде временно ограничено на 05.05.2024 г. /неделя/ – от 08.00 ч. до 14.00 часа.