Калоян Гешев на 13 г. отново спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления



Така той вече е трикратен шампион по скоростно смятане.

Тази година състезанието се е провело онлайн, но по много строги правила.Участвали са 90 души от целия свят на различни възрасти. Но до финала са стигнали само деца между 12 и 18 години.

Калоян Гешев е български математик, ученик в 125 СУ „Боян Пенев“, град София. На провелото се световно първенство по умствена скоростна математика (смятане наум) за деца до дванадесет години в град Билефелд, Германия през 2022 г. печели златния медал и световната титла.
На тази олимпиада момчето постига 2217 точки. Задачите Калоян Гешев решава за по-малко от два часа – събиране, изваждане, умножение, деление, квадратни корени, кубични корени, дроби, конвертиране на валута, преобразуване на мерни единици, изчисляване на календарни дати и много други. Той е разполагал само с лист за записване на отговорите. В състезанието участват 56 деца от 13 страни и за втори път от създаването си е спечелено от дете от Европа. На 6 март 2023 г. Калоян Гешев успешно защитава световната си титла, като по този начин става двукратен световен шампион. Негови подгласници, съответно със сребърен и бронзов медал, са деца от Индия. Основен съперник на Калоян е индиецът Арун Шукла. Двамата имат изравнени резултати, но българското момче се налага, като решава финалната сложна задача само за 8 секунди. Финалната задача е 1302+442+62+32=18 881.[3] Калоян Гешев от София започва медийното си представяне в излъчвано по bTV предаване „България търси талант“ (2021). Тогава печели титлата „Tалант на България“, с водещи на предаването Александър Кадиев и Даниел Петканов. На този конкурс той печели голямата награда и без малко не поставя световен рекорд.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 299
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 281
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 295
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 303
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 250
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.