Зам.-министър Йоцев: Българските винопроизводители съчетават традиции и модерни технологии и създават вина с уникални качества, конкурентни на международните пазари

Те са изключително атрактивни за взискателния вкус на потребителите“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев в свое изказване по време на Министерска среща на Международната организация по лозата и виното (OIV) в град Бреша, Италия. Срещата се провежда по повод 100-годишнината от създаването на организацията и в нея участват 31 държави от Европа, Азия, Южна Америка, Африка и Нова Зеландия. Заместник-министър Йоцев, който ръководи българската делегация, припомни по време на официалната сесия, че България се намира на стратегическо място между Азия и Европа, където се пресичат стари и нови пътища на виното, като тук от поколения се предава опитът и традициите на лозари и винари. Той подчерта, че страната ни притежава богат генофонд, в който има стари местни сортове с уникален аромат и вкус и класически, висококачествени и устойчиви на болести и вредители сортове, които правят винената ни листа разнообразна и атрактивна. Заместник-министърът подчерта, че пред българските производители на грозде и винопроизводителите, както и пред европейските им колеги, стоят и много предизвикателства, свързани с въздействието на климатичните промени, навлизането на нови технологии, последиците от пандемията и войната, и промените в пазарите. Това налага подкрепа на тези сектори и устойчиви политики, насочени към пазарна реализация, каквито и Международната организация по лозата и виното насърчава. Заместник-министър Йоцев посочи, че предвид на този винен профил, страната ни поддържа през годините изключително активно сътрудничество с Международната организация по лозата и виното (OIV), с която Министерство на земеделието и храните подписа през 2020 г. Меморандум за разбирателство. Тук е мястото да подчертая и важността от хармонизирането на международните стандарти и разпоредби, подкрепени от OIV, което ще допринесе и за укрепване на конкурентоспособността на България на световния пазар на вино. Форумът се ръководи от президента на Международната организация по лозата и виното Луиджи Мойо, както и от Генералния директор на организацията д-р Джон Баркър. От българска страна участие вземат и инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното и Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарската камара, като неформален домакин на срещата е министърът на земеделието, продоволствената сигурност и горите на Италианската република Франческо Лолобриджида. В рамките на официалната програма във втория ден от Министерската среща се предвижда посещение на Павилиона на Министерство на земеделието на Италия на изложението VinItaly в град Верона. Събитието се провежда в един от районите на Италия, който се отличава с богатите си традиции във винопроизводството, като на делегатите бяха демонстрирани и добри практики.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 227
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 213
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 225
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 226
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 198
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.