В МОСВ се проведе експертна среща за запознаване с румънския опит при въвеждането на депозитна система

Участниците в работната група – представители на Българска стопанска камара, производители на безалкохолни напитки и пивовари, рециклатори, търговски вериги, организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки, Българска асоциация за защита на потребителите, имаха възможност да получат практически съвети как да бъде организирана депозитната система в страната ни. Местата за събиране на депозитните опаковки трябва да са удобни за хората; задължената индустрия покрива разходите на депозитната система; системният оператор да няма право да разпределя печалба; събраните депозитни опаковки да са собственост на оператора – това са най-важните принципи, извлечени от практическия опит в Румъния, които според гостуващите експерти трябва да бъдат спазвани, за да се избегнат проблеми при въвеждането на системата. Румънските експерти представиха структурата на системния оператор на депозитната система, както и етапите и начина за осъществяване на контрол върху неговата дейност. Те споделиха с българските си колеги разбирането, че депозитната система е най-ефективният метод за събиране на чисти и висококачествени рециклируеми материали. Нейното функциониране трябва да бъде паралелно и в допълнение на действащите системи, които изпълняват принципа за разширена отговорност на производителя. На срещата присъстваха и изпълнителите на договора с Министерство на околната среда и водите по обществената поръчка „Въвеждане на нов модел за разделно събиране на отпадъци от опаковки в България“, от които се очаква да предложат логистична организация за внедряването на депозитната система в България при спазване на принципите за ефективност и ефикасност на системата, удобство и справедлив достъп на потребителите, ефективност на разходите и най-нисък екологичен отпечатък при избора между алтернативите. Срокът за изготвяне на анализа е три месеца след подписване на договора, считано от 8 април 2024 г., като резултатите от него ще бъдат подложени на широка обществена дискусия с всички заинтересовани страни. Заместник-министър Сиджимов информира, че в МОСВ се очаква в кратък срок да бъдат предоставени становища от членовете на работната група по изготвени от министерството предложения за законодателни изменения, които да определят структурата на депозитната система в България.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 51
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график:

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за обучения с ваучери за заети лица

  • 27 Май 2024
  • 61
От днес, 27 май 2024 г., Агенция по заетостта стартира прием на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”.

МОРСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО КТК „ЧЕНГЕНЕ СКЕЛЕ“ ОЧАКВА ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 27 Май 2024
  • 76
Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни

АВИОМУЗЕЙ – БУРГАС КАНИ ДЕЦАТА НА ИНТЕРЕСЕН ПРАЗНИК НА 1 ЮНИ, ВХОДЪТ Е БЕЗПЛАТЕН

  • 27 Май 2024
  • 67
Авиомузей Бургас празнува Международния ден на детето. Каним всички малки и пораснали деца на 1 юни, за да се впуснем заедно в едно истинско приключение в света на самолетите.

Позиция: България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна

  • 27 Май 2024
  • 77
България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна.