Якоб ван Бейлен показва колекцията си от стари български килими в Париж

Изложбата „История в цветове. 350 години българско килимарство“ включва редки екземпляри от различни региони и периоди на над тривековната ни традиция в килимарството. Експозицията може да бъде разгледана от 18 април до 14 юни. За първи път след повече от век ще бъдат изложени 35 непоказвани досега зад граница старинни автентични килими от Чипровци, Котел и Пирот (българска територия до 1878 г.) от частната колекция на Якоб ван Бейлен. Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г. изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на 20-и век. Тогава фабриката от Котел „Балабанов“ получава сребърен медал от изложението. От 1900 година досега това българско изкуство не е било представяно във Франция. Якоб ван Бейлен Проектът включва и издаването на книжен каталог с над 150 непубликувани до момента фотографии и изображения на български килими и орнаменти от тях, както и основни факти около историята, районите на производство в миналото и тяхната специфика. Ще бъдат публикувани запазени автентични образци от XVIII, XIX и XX век, документиращи майсторството на изработката, използваните качествени багрила и фантастични композиции на българските килими. Влюбеният в България и килимите великотърновец с нидерландски произход притежава колекция от над 900 автентични старинни български килима от различни региони на страната. Неговата мечта е да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали, намерени в годините от него, да продължат да бъдат съхранявани и запазени за идните поколения. „История в цветове. 350 години българско килимарство“ е инициатива на самия колекционер и Десислава Бинева. Тя е директор на Българския културен институт в Париж, продуцент и организатор на проекта, който цели да популяризира една от най-интересните български живи традиции в чужбина. Проектът предвижда и представяне на част от изложбата в сградата на ЮНЕСКО в Париж през юни и лекция за опазването на традицията на килимарството в съвремието ни.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 172
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 159
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 173
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 168
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 162
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.