Да се освободят директорите на „Булгаргаз”, договорили условията по договора, ще предложат социалистите

Това заяви народният представител от „БСП за България” Борислав Гуцанов пред медии в Народното събрание. „В момента 486 хил. евро плащаме всички ние, независимо дали ползваме или не ползваме идващия от „Боташ” газ. Това е пълно безобразие, което се е случило по времето на служебния кабинет на президента Радев и продължаващо и в момента”, подчерта той. Гуцанов разясни още, че договорът е подписан по най-бързия начин и дори не е сългасуван с Министерски съвет, като само 8 министри са го подписали, което, по думите, му го прави делегитимен. „Тогавашният служебен министър Росен Христов подписва този договор без да има това право, защото той трябва да е подписан от директора на „Булгаргаз”. Това също буди въпроси”, добави народният представител. Борислав Гуцанов съобщи, че заключението на нарочната парламентарна комисия, създадена по инициатива на социалистите, е единодушно и то е договорът с „Боташ” да бъде изпратен до прокуратурата и ДАНС. „От БСП ще предложим да бъдат освободени сегашните директори на „Булгаргаз”, които и тогава са били на тези позиции и са договорили тези доставки на газ”, каза още Гуцанов. Той изрази надежда договорът с „Боташ” да бъде предоговорен с по-добри условия за България, като обърна внимание, че доставките на газ за страната ни през последните 2 години будят много въпросителни – независимо дали е управлявало служебно или редовно правителство. „В момента имаме газ за 3,8 млрд. куб. м, а ползваме 2,6 млрд. куб. м, т.е. 1,2 млрд. куб. м отгоре, но договорите са направени така, че независимо дали ползваш или не – плащаш такса за пренос. Интересна подробност е, че таксата на „Боташ” е 9,1 евро, докато с Гърция е 5,4 евро – два пъти разлика в цената за една и съща услуга. Кой е договорял тези условия и защо той още не е подведен под отговорност”, посочи Борислав Гуцанов.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 163
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 150
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 162
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 157
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 153
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.