КНСБ договори 180 млн. лв. за ръст на заплатите на 53 хил. служители в държавната администрация

Това предвижда одобреното днес от Министерския съвет Постановление за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на служителите в държавната администрация. С него се разпределят общо 268 млн. лв., залегнали в бюджета за тази година за премахване на разликите в заплащането в публичната сфера. За увеличение на възнагражденията на служителите в административните структури са предвидени 180 млн. лв. от тях. През последните 3 месеца КНСБ участва активно в преговорите за изготвяне на методика и начина на разпределение на тези средства. Заради опасения, че няма да бъдат отпуснати и договорените размери няма да се запазят днес, 3 април, по време на заседанието на кабинета, бе организиран протестен митинг от Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) към КНСБ и Синдиката на административните служители „Подкрепа“. До този момент имахме много хубав диалог. Предвижда се 53 хил. души да имат ръст на заплатите между 200 и 300 лева. Това – на база методика, на база диспропорции, на база атестации и аргументи, каза по време на протеста главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов. Той обясни, че е направен подробен анализ от над 60-70 страници. Необходима е хоризонтална политика по доходите. С бюджета дадоха 260 милиона и оставиха всички да се бият за тези пари. Сега ние трябва да определим кой заслужава и кой не, а това не е наша работа. Нашата работа е да искаме от тях те да осигурят достатъчно средства, за да има хоризонтална политика по доходите, съответсваща на тенденциите в частния сектор. Като нараства заплатата между 12%-13%, властта трябва да гарантира такъв ръст и в публичния сектор, тъй като трудът, който се осъществява там, не е по-малко ценен, каза Костов. Председателят на ФНСДУО Кръстьо Боянов обясни, че притесненията са се появили, след като в понеделник средствата не бяха гласувани от Министерския съвет. Като процент увеличенията варират между 12 и 18% и са между 200 и 300 лева. Хората с най-ниски доходи получават най-висок процент – около 900 от служителите са с минимално възнаграждение и при тях ръстът е с 21 процента. 25,7 млн. от средствата са за вдигане на заплатите на служителите в НАП; 7,1 млн. – за Агенцията за безопасност на храните; 3 млн. лв. за работещите в ИА “Борба с градушките”; 1,1 млн. за ДА “Архиви”; 5 млн. за АПИ; 14,1 млн. за Агенция социално подпомагане; 6,4 млн. – за Агенцията по заетостта; 1,8 млн. за ГИТ; 11,1 млн. за НОИ; 6,2 млн. за Регионалните здравни инспекции; 718 хил. за ИА “Рибарство и аквакултури”, 4,9 млн. за ДФ “Земеделие”; 145 хил. за ИА “Железопътна администрация”; 379 хил. за Изпълнителната агенция по горите; 122 хил. за ГД “Изпълнение на наказанията”; 2,5 млн. за областна администрация. www.knsb-bg.org

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 369
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 346
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 361
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 377
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 299
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.