Всеки десети българин смята, че COVID-19 се разпространява чрез 5G

  • 28 Сеп 2020
Според проучване на "Тренд" всеки десети българин е съгласен с твърдението, че коронавирус инфекцията се разпространява чрез 5G технологията. В страната ни започна вече експлоатацията на 5G мрежа. Тя все още не е в пълния си обхват. Първото поколение на тази концепция за клетъчна система започва да навлиза още през 80-те години н западния свят. При нас то се появява през 90-те години с навлизането на мобифоните. Във второто поколение вече навлизат цифровите комуникации, концентрирани към гласово предаване на данни и слаба интернет връзка. В случая става въпрос за надграждане на възможността за по-високи скорости на предаване на данни, обясни гл. ас. д-р Климент Ангелов от факултета по Телекомуникации в ТУ. Той каза, че 5G представлява едно обединяване на 2, 3 и 4G в една нова концепция. Няма ясно доказана опасност за здравето, категоричен беше д-р Марин Пенков, началник на клиника по образна диагностика в "Св. Иван Рилски". Има нови познания, нови заболявания, но не може да се обвинява нещо ново, смята той. Преди няколко месеца беше внесена подписка в Народното събрание за мораториум срещу новата технология. Председателят на Национална инициатива "Стоп 5G в България" Бойко Никифоров каза пред БНТ, че е доказано вредно влиянието на мобилните технологии и попита дали си струва да рискуваме, заради въвеждането на някаква нова технология, здравето на нашите деца. Д-р Пенков обясни, че на този етап няма проучване, което да доказва, че 5G технологията е вредна и няма доказани вредности при електромагнитните излъчвания. Твърдението, че има връзка между тази технология и коронавируса той определи като абсурдно. Няма как една физична величина да пренася РНК, категоричен беше той и обясни, че подобно нещо е възможно само в сферата на научната фантастика.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 264
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 249
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 261
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 267
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 227
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.