Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

Полк. Роман Червински бе обявен в САЩ и Германия за координатор на акцията за разрушаване на газопровода през 2022 г., е в неизвестност от три дни. Това съобщиха неговите адвокати. Той бе арестуван през април 2023 г. Обвинен е в злоупотреба с власт след провала на операцията по задържане на пилот от руските ВКС и може да получи присъда до 12 години лишаване от свобода. На 19 април 2024 г. съдът не удължи ареста му, но полковникът не бе освободен. Юристи твърдят, че полковникът е отвеен в неизвестна посока. По-късно от съда съобщиха, че заседанието по делото се отлага за 24 май. През ноември 2023 г. „Washington Post“ и „Der Spiegel“, в разследване на атаките срещу „Северен поток“, съобщиха, че Червински е участвал в логистиката и е управлявал екип от шестима бойци, които са инсталирали експлозиви на газопроводи. Той не е планирал операцията, а е изпълнявал заповеди на "високопоставени украински служители". През нощта на 26 септември 2022 г. се появи пробив в газопровода в резултат на саботаж. Течове на природен газ имаше по тръбопроводите на две места.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 0
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 42
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 51
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 69
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график:

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за обучения с ваучери за заети лица

  • 27 Май 2024
  • 69
От днес, 27 май 2024 г., Агенция по заетостта стартира прием на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”.