Искат мобилизация на жените в Украйна

В интервю тя подчерта, че Украйна трябва да бъде готова за мобилизация на жените през следващите години. В украинската конституция е записано, че е задължение на всеки украинец да защитава родината си. Съветничката по въпросите на пола смята, че този член в основния закон на страната се отнася и за украинските жени. Следователно би било правилно жените да служат и в армията, обобщи Григориева. Украйна трябва да се отърве от своя „старомоден манталитет“ към жените и да приеме политика за наборна служба за жени в израелски стил, каза главният военен съветник на страната по въпросите на пола. Тя отбеляза, че малка част, под 10%, от жените в украинската армия заемат активни бойни позиции. Мнозинството са заети на жизненоважни поддържащи роли, включително медицински специалисти, специалисти по разузнаване и административен персонал. „Извървяхме дълъг път по отношение на законодателството, но на практика все още има мислене от старата школа. Още от училищна възраст в страната има разграничение между момичета и момчета. Момчетата се занимават с физическа активност, момичетата се занимават с плетене или домакинска работа. Този подход трябва да се промени. Както физически, така и психологически трябва да подготвим момичетата за защита на страната още от детска възраст“, заяви съветничката на по въпросите на пола в армията.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Трамвай на приказките се движи вече в София

  • 30 Май 2024
  • 69
Трамвай на приказките се движи по столичните улици.

Мъж и жена са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курорта "Слънчев бряг"

  • 30 Май 2024
  • 85
Мъж на 50 години и жена на 44 години са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курортния комплекс "Слънчев бряг", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Бургас.

Министър Стоянов: 156 сигнала за нарушения на изборния процес има към момента в МВР

  • 30 Май 2024
  • 83
Образуваните на етапа досъдебни производства са 70 - над два пъти повече спрямо миналата година

БУРГАСКИТЕ МОТОРИСТИ ЩЕ ЗАРАДВАТ ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 30 Май 2024
  • 81
За седемнадесета поредна година членове на Мото клуб "Морски братя" - Бургас ще участват в празничното отбелязване на 1 юни, Деня на детето.

Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево

  • 30 Май 2024
  • 89
Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево