« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Трима с Нобелова награда за физика, за първи път от 55 г. жена получава такъв приз

Канадката Дона Стрикланд, американецът Артър Ашкин и французинът Жерар Муру спечелиха Нобеловата награда за физика за революционни изобретения в областта на лазерните технологии, съобщиха световните информационни агенции и сайтът Nobelprize.org. Дона Стрикланд сподели, че първата й мисъл, след като е чула, че печели Нобеловата награда за физика, е била "не е за вярване", предаде Асошиейтед прес. Малко след като името й беше обявено в Стокхолм, тя каза по телефона: "Човек винаги се чуди дали това е истина". Канадката добави, че за нея е чест да е сред малкото жени, печелили Нобелова награда за физика. "Очевидно е, че трябва да отдадем дължимото на жените във физиката, защото ние сме там", каза тя и добави: "Да се надяваме, че с времето нещата ще се ускорят, може би". Жена не беше печелила Нобелова награда от 2015 г. Артър Ашкин е награден за изобретяването на оптични пинсети и тяхното приложение в биологичните системи. Той стана и най-стария нобелов лауреат в историята, защото взема наградата на 96-година възраст. Жерар Муру и Дона Стрикланд са отличени за откриването на метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност. Артър Ашкин ще получи половината от паричната награда, а Жерар Муру и Дона Стрикланд ще си поделят другата половина. "Наградените тази година изобретения революционализираха лазерната физика. С тях изключително малки обекти и невероятно бързи процеси се виждат в нова светлина. Инструменти с авангардна точност дават възможност да се работи в неизследвани области и имат множество индустриални и медицински приложения", заявиха от присъждащата отличията Кралската шведска академия на науките. Артър Ашкин изобретява оптичните пинсети, които улавят атоми, молекули, вируси и други живи клетки с лазерни лъчи. Жерар Муру и Дона Стрикланд откриват метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност, най-високата, постигана от човек. Практическите приложения са много, включително и в очната хирургия. Дона Стрикланд е едва третата жена, печелила Нобелова награда за физика. Преди нея отличието получават Мария Кюри през 1903 година и Мария Гьоперт Майер през 1963 година. Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел. Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро). Миналата година Нобелова награда за физика спечелиха германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн за решаващ принос към наблюдението на гравитационни вълни. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Изготвен е проект на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване за изборите на 09 юни 2024 г.

  • 02 Май 2024
  • 263
Министерството на електронното управление публикува за обществено обсъждане проект на актуализирана Методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация.

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

  • 02 Май 2024
  • 323
Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май в София ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини.

До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР

  • 02 Май 2024
  • 325
За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Салдото по консолидираната фискална програма към края на месец април 2024 г. се очаква да бъде превишение на приходите над разходите в размер на над 600 млн. лева

  • 02 Май 2024
  • 345
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец април 2024 г. да бъде излишък в размер на 0,6 млрд. лв. (0,3 % от прогнозния БВП).

Предотвратено нарушение в резултат на продължаващата съвместна операция на МВР, Агенция „Митници“ и НАП по границите

  • 02 Май 2024
  • 354
При проверка в района на Дунав мост – Видин са задържани над 756 000 заготовки за кутии за фалшиви цигари.