« декември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Изящни коледни играчки от Австрия на над 100 години ще бъдат представени в Етнографския музей

В интригуващата експозиция, която ще създаде много коледно настроение и ще потопи бургазлии в духа на празнична Австрия, са включени истински шедьоври от фонда на музея “Тиха нощ“, обясни доц.д-р Радостина Иванова-Мишинева, Почетен консул на Австрия в Бургас, по чиято инициатива гостува изложбата. Старинните коледни играчки с богата и интересна история се показват за първи път в България, в Бургас. Това се случва в рамките на сътрудничеството между Културния съюз „BLAUES FENSTER“-Ваграйн и Регионален исторически музей-Бургас, по инициатива и със съдействието на Почетното консулство на Австрия в Бургас. Ръководителите на Културния съюз, който управлява двата музея в австрийския град Ваграйн- музеят „Тиха нощ“ и къщата музей „Вагерл“, Мария Валхофер и Карл Хайнц Кройцзалер идват в Бургас, за да подредят и представят изложбата. Изключително интригуващо за посетителите ще бъде да се запознаят със символиката на коледните играчки- ангели, сламени звезди, топки, ясли и други. Особено място в експозицията е отделено на ангелите – символ за благата вест. Знаете ли, че преди коледните дръвчета са били украсявани с ябълки, като спомен за райската дърво, това символизират всъщност топките. Шишарките-плодородието, камбанките-хармонията и свързват небето и земята със своя божествен звън, ядките напомнят за Божия план за света и хората в него, а сламената звезда, символ е яслата, в която е лежал бебето Исус. Очарованието на изложбата се допълва със стари коледни картички и книги, които допълват коледната магия. За да истинско коледно изживяване, заедно с Експозицията ще бъде открит и австрийски базар за храни и напитки. Ще могат да се опитат оригинални австрийски коледни сладки, ароматни питиета и солени деликатесни изкушения. Откриването на изложбата и базар е в 17.30 часа на 21 ноември. Същият ден, в 10.30 часа, в двора на Етнографския музей, като жест на гостоприемство и в духа на културното партньорство между Бургас и Ваграйн, ученици от всички трети класове на ОУ“ Васил Априлов“ ще представят български коледни обреди и традиции пред гостите от Австрийския културен съюз. „Те се изучават в нашето училище по инициативата на директора на учебното заведение Марияна Стефанова, обясни преподавателката Елза Василева.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас ще има най-хубавата коледна елха в България

  • 04 Дек 2023
  • 258
Бургас ще посрещне предстоящите празници с най-впечатляващата елха в България. Светлините на коледното дърво, ще бъдат запалени по традиция на празника на морския град Никулден. Тогава ще грейнат и лампичките от празничната украса по улиците на града.

Подарете най-мечтания подарък за Коледа на дете или възрастен в неравностойно положение

  • 04 Дек 2023
  • 214
Кога, ако не на Рождество Христово, можете да отворите сърцето си и зарадвате някого с жест на внимание и желан подарък. Това е и целта на превърналата се в добра традиция предпразнична кампания на Община Бургас – „Подари от сърце“.

На Никулден бургаските музеи ще са с вход свободен

  • 04 Дек 2023
  • 217
На Никулден бургаските музеи ще посрещат посетители с вход свободен. Ето какво можете да разгледате в тях:

Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Карагеоргиево

  • 01 Дек 2023
  • 824
Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” ⯑⯑⯑ Поредна благородна постъпка на учениците от с. Карагеоргиево.

Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“, гласувайте за тях от 1 до 13 декември!

  • 01 Дек 2023
  • 729
Тази година Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“. Четири от осъществените проекти са на Общината, а останалите частни. В момента тече оценка на номинациите от компетентно жури, което ще присъди свои награди.