« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Спецсъдът оправда Гриша Ганчев и сина му за захарната афера

Специализираният наказателен съд (СНС) оправда бизнесмена Гриша Ганчев по т.нар. "захарна афера", делото по която се проточи над 5 години на първа инстанция. Оправдани бяха още деветима подсъдими, между които и синът му Данаил Ганчев. Единственият осъден е правнукът на писателят Димитър Талев - Милко Талев, който получи 3-годишна условна присъда. Собственикът "Литекс Комерс" и на футболния клуб "ЦСКА-София" беше пратен на съд през 2015 г. за неплатени данъци за 711 580,56 лева, което ставало чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според прокуратурата за продажбите били извършвани чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД, припомня "Лекс". Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група и склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Срещу него беше повдигнато и обвинение за закана с убийство към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов, по което днес също беше оправдан. "Ще го изкормя, ще го удуша със собствените му черва", били думите на бизнесмена, но те не били изречени пред Стефанов, а му били предадени от друг човек, се твърдеше в обвинителния акт. Самият Стефанов след това няколко пъти отрече да се е почувствал заплашен и отказа да стане страна по делото. Данаил Ганчев, Милко Димитров и Емилия Станоева са изпълнителни директори на "Литекс Комерс" и бяха обвинени за участие в групата като извършители на данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност бяха повдигнати срещу Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс Комерс" АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева За участие в групата беше обвинен и Тодор Симеонов. Разследването започна още през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев и още няколко души бяха арестувани, но в следващите две години така и не стигна до съд. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда. Днешната оправдателна присъда не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Апелативния специализиран наказателен съд. Още преди да приключи първото дело, Специализираната прокуратура прати Ганчев на съд по второ дело, в което е обвинен за лидер на още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар. По него той е подсъдим с Илия Терзиев от Съвета на директорите на "Литекс Комерс", управителя на захарния завод "Българска захар 2002" Ангел Гаргаджиев и Диляна Радулова. Първоначално делото беше върнато на прокуратурата, но в края на миналата година спецсъдът отхвърли искането на защитата за поредно прекратяване. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Изготвен е проект на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване за изборите на 09 юни 2024 г.

  • 02 Май 2024
  • 247
Министерството на електронното управление публикува за обществено обсъждане проект на актуализирана Методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация.

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

  • 02 Май 2024
  • 300
Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май в София ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини.

До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР

  • 02 Май 2024
  • 302
За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Салдото по консолидираната фискална програма към края на месец април 2024 г. се очаква да бъде превишение на приходите над разходите в размер на над 600 млн. лева

  • 02 Май 2024
  • 318
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец април 2024 г. да бъде излишък в размер на 0,6 млрд. лв. (0,3 % от прогнозния БВП).

Предотвратено нарушение в резултат на продължаващата съвместна операция на МВР, Агенция „Митници“ и НАП по границите

  • 02 Май 2024
  • 328
При проверка в района на Дунав мост – Видин са задържани над 756 000 заготовки за кутии за фалшиви цигари.