« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Хронично болните ще подновяват документите си за лекарства само веднъж годишно

Предвижда се удължаване на максималния срок на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение, което се поема от НЗОК. Протоколите за медикаменти по каса ще важат за срок до 1 година, а не до 6 месеца, както е сега, съобщи bTV. Промяната, която засяга хиляди болни от диабет, астма, множествена склероза, ревматологични заболявания и др., ще облекчи положението им, като намали събирането на документи и ходенето по лекарски комисии. На хората се налага на всеки 6 месеца да пътуват, за да се явят на комисия. Тези, които не са от градовете с комисии, им се налага да вземат поне два дни отпуск, за да се явят на комисия, сподели Боряна, която е на скъпоструващо лечение по каса и два пъти в годината подновява протоколите за терапията си. От догодина протоколите ще са валидни максимум година и това няма да попречи на проследяването на състоянието на болните и как действа терапията, гарантират здравните власти. В момента около 200 хил. души вземат лекарства с протокол. "Разбира се, няма да се отнася до всички диагнози, а само до някои, тепърва предстои да бъде финализирано и конкретизирано", коментира д-р Боряна Алексиева, директор на "Договаряне на лекарствени продукти, медицински изделия и отстъпки" в НЗОК. Уточнява се срокът, в който аптеките могат да изпълняват рецепти по каса на хронично болните. Кога пациентът може да вземе следващата си доза, вече зависи от това кога аптеката е отпуснала предходната. Ако болният взема няколко лекарства, ще може да ги получи накуп - на най-ранната възможна дата. Болкоуспокояващите, които съдържат "Трамадол" в комбинация с друг продукт, минават на зелена рецепта, т.е. на по-строг режим на предписване. Аптеки, които нямат лиценз за упойващи и психотропни лекарства, няма да могат да отпускат и конкретните болкоуспокояващи. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Край лековитото аязмо на Крушевец раздадоха курбан в деня на Св. Петка

  • 10 Май 2024
  • 195
Край лековитото аязмо на Крушевец раздадоха курбан в деня на Св. Петка

ТД "Насам-Натам" И Община Царево СЪС СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ВЪЖЕНИЯТ МОСТ В СЕЛО КОСТИ.

  • 10 Май 2024
  • 186
Поредната съвместна инициатива с Община Царево е в ход- въжения мост в с. Кости да бъде ремонтиран.

Днес започва първият по рода си фестивал, насочен към младите почитатели на класическата музика

  • 10 Май 2024
  • 181
Днес започва първият по рода си фестивал, насочен към младите почитатели на класическата музика. "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни" е проект, разработен от Фондация „Солинария“ и финансиран по Програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. Проектът включва три концерта, които ще се състоят на 10, 11 и 12 май в Културен дом НХК.

Областният управител проф. Мария Нейкова отличи с почетен знак и грамота СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Карнобат, което отбелязва своята 160- годишнина.

  • 10 Май 2024
  • 201
Областният управител проф. Мария Нейкова отличи с почетен знак и грамота СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Карнобат, което отбелязва своята 160- годишнина.

НАПУСНА НИ ДОАЙЕНЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ БАЛЕТ ПРОФ. ПЕТЪР ЛУКАНОВ

  • 10 Май 2024
  • 187
Проф. Петър Луканов е дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог, създател е на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и е автор на танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.