ЕС не поздрави Ердоган с победата

Европейските институции не поздравиха днес с изборната победа турския президент Реджеп Таип Ердоган. В изявление, направено от върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря за разширяването Йоханес Ханс, се казва, че кандидатите в изборите, макар и многобройни, не са били поставени при равни условия. Според наблюдателите, изпратени от ОССЕ, продължаващото извънредно положение и ограничаващата правна рамка са причина за това. Въпреки неравните възможности изборите са предоставили богат избор от кандидати и партии, което е причината за висока избирателна активност, се казва още в съобщението. Европа тълкува интереса на гласоподавателите към участие във вота като “потвърждение на силната привързаност на турските граждани към демократичния процес и стремежа им към граждански свободи, върховенство на закона и основополагащи свободи.” Според Могерини и Хан Турция само ще спечели, ако спешно отстрани проблемите с върховенството на закона и спазването на основните човешки права. Еврокомисията също не изпрати честитка на Ердоган, но изрази готовност да продължи да си сътрудничи с него по теми от общ интерес като миграцията, борбата с тероризма и стабилността в региона. На предсрочните президентски и парламентарни избори в неделя Ердоган спечели 52,6 на сто от гласовете, следван от Мухарем Индже с 30,6%. Ердоган и коалиционният му партньор ще имат мнозинство в турския Меджлис с 343 от 600 места в парламента. Избирателната активност по данни на централната избирателна комисия е над 88%. https://www.dnes.bg/

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Велика сряда е - денят на Тайната вечеря

  • 24 Апр 2019
  • 20
Днес е третият ден от Страстната седмица. На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Христос им казва, че един от тях ще го предаде. В деня на Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника.

Триумф на „Нефтохимик”! Волейболистите спечелиха трета поредна титла

  • 23 Апр 2019
  • 78
„Нефтохимик” защити шампионския си статут и спечели Суперлигата на България, триумфирайки с трета поредна, общо четвърта, титла в родното първенство.

КЕВР успокои: Парното няма да поскъпне двойно

  • 23 Апр 2019
  • 89
Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че от юли топлоенергията няма да поскъпне двойно, както поискаха някои от топлофикациите. Преди дни почти всички топлофикации поискаха поскъпване на парното между 3 и 108 процента.

Кметът Николов поиска зелена светлина за изграждане на нова пътна връзка на „Меден рудник“

  • 23 Апр 2019
  • 84
Кметът Димитър Николов внесе докладна записка, която да се разгледа при следващото заседание на местния парламент другата седмица. Тя е за изготвяне на подробен устройствен план, одобряване на задание и осигуряване на средства за изготвяне на прединвестиционни проучвания за изграждане на нова пътна връзка на "Меден рудник" с останалия свят.

Събери 18 печата в книжката „Опознай Бургас“ и спечели награда

  • 23 Апр 2019
  • 328
Новата общинска инициатива "Опознай Бургас" има за цел да направи още по-разпознаваеми местните обекти с туристически потенциал и да повиши тяхната посещаемост. Тя е едно забавно предизвикателство не само към гостите, но и към жителите на града.