« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Замърсяването с пластмаса в океаните, размерите му и негативните последствия за всички нас

За замърсяването с пластмаса в океаните се говори все по-усилено в последните години, защото то става все по-сериозен проблем. Според ново проучване, проведено от английския National Oceanography Centre, само в Атлантическия океан в момента плуват между 12 и 21 милиона тона малки, пластмасови частици.Този извод е на базата на изследването на горните 200 метра от океана, от което се преценява цялостния размер на замърсяването - около 7000 частици на кубичен метър вода. Най-голямата част от тях са всевъзможни опаковки, направени от пластмасови полимери, предава MSN. На фона на все по-притеснителните размери на замърсяването не спират и проучванията за това как то се отразява на всички нас. Според ново, проведено в University of Exeter's Global Systems Institute, замърсяването с пластмаса в океаните може да доведе до разпространението на смъртоносни заболявани по хранителната верига чрез различни морски дарове, като миди и стриди например. Частиците микропластмаса с големина по-малка от 5 мм могат да служат за пренасяне на дълги разстояния на патогени от хора и животни, както и за разпространение на бактерии в нови зони. Тези частици също така насърчават образуването на биофилми - общност от микроби, включително патогени, които образуват тънък слой на повърхността на водата. Животът в подобна среда е изключително благоприятен за микробите и те дори могат да станат по-заразни, отколкото са принципно. А когато мекотели като миди и стриди ги погълнат, също става потенциални носители на зарази. Това може да доведе не само до превръщане на морската храна в потенциална опасност за здравето ни, но и до заличаване на цели популации на мекотели в някои региони. Предишно проучване доказва, че в районите със замърсяване от микропластмаса във водата има между 100 и 5000 пъти по-висока концентрация на антимикробни бактерии. А тяхното наличие говори за антимикробна резистентност - състояние, при което микробите се адаптират към антибактериалните лекарства и химикали, предава Daily Mail. Въпреки голямото количество частици микропластмаса в Средиземно море, изследователите откриват сравнително малък брой от тях в морските мекотели. Не същото обаче може да се каже за района на Китай, където в една мида може да има цели 57 частици. Изследователи от университетите в Куинсленд (Австралия) и Екзетър (Великобритания) си правят експеримент, с който доказват, че във всички проби от морски дарове, които закупуват от пазара, има наличие на микропластмаса - в стриди, скариди, раци, калмари и сардини, като при последните е най-много, предава Daily Mail. Междувременно от Университета в Аризона припомнят предупреждението, че частиците микропластмаса, попаднали в човешкия организъм, могат да достигнат до бъбреците, черния дроб и белите дробове и да доведе до безплодие или развитието на онкологични заболявания.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици

  • 15 Май 2024
  • 117
Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаичен парк.

Предстои изграждане на иновативна система за популяризиране и опазване на исторически и културни забележителности на територията на община Поморие

  • 15 Май 2024
  • 119
В изпълнение на Договор за безвъзмездна финансова помощ № РД50-206 от 31.10.2023 г. по проект на Сдружение МИГ Поморие – INNRETE „Полюси на иновации в селските общности“ по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 – 2020 г., беше сключен договор с избрания изпълнител по реда на ЗОП за „Доставка на системи за видеонаблюдение и оборудване на зала за видеонаблюдение“.

ТРУДОВА БОРДА СРЕЩА КАНДИДАТИ ЗА РАБОТА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 30 ФИРМИ

  • 15 Май 2024
  • 135
Дирекция „Бюро по труда“ - Бургас организира Обща трудова борса, която ще се проведе на 29.05.2024 г., от 10:00 до 12:00 часа, в Бургаски свободен университет. Ще присъстват работодатели от над 30 фирми, развиващи дейност в различни сфери на икономиката.

КОМИТЕТЪТ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ОП „ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ ДАДЕ ВИСОКА ОЦЕНКА НА БУРГАС

  • 15 Май 2024
  • 121
Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ посети Бургас, за да проведе свое заседание, на което бяха отчетени постигнатите резултати по време на програмния период.

КМЕТЪТ ДИМИТЪР НИКОЛОВ СЕ СРЕЩНА С РЪКОВОДИТЕЛЯ НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЙОРДАНКА ЧОБАНОВА

  • 15 Май 2024
  • 138
Кметът Димитър Николов се срещна днес с ръководителя на Представителството на Европейската комисия Йорданка Чобанова.