« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Учени създадоха виртуални вселени със суперкомпютър

Учени от Университета на Аризона са създали милиони виртуални вселени, използвайки суперкомпютъра Ocelote на висшето учебно заведение. Целта е била да се изследва развитието на галактиките и останалите обекти в компютърно - генерирания космос. Един от проблемите при изследването на еволюцията на галактиките е, че те са много стари и дори най-младите сред тях вече са на милиарди години. Разбира се, ние наблюдаваме по-отдалечените галактики във вида, който са имали те в миналото, тъй като на светлината й е необходимо време за да пристигне до нас. Въпреки това е трудно да се наблюдават достатъчно млади обекти от този тип. В рамките на проекта изследователите от Аризона са генерирали около 8 милиона виртуални "мини" вселени, което им е отнело три седмици. После те са наблюдавали тяхното развитие, за да го сравнят с реалния космос около нас. При това учените са заложили във всяка от тях различни правила за развитие. По този начин те не само са получили интересни резултати за еволюцията на галактиките, а също така са имали възможност да потвърдят или да поставят под въпрос някои съществуващи теории. Така например моделът показва, че галактиките могат да произвеждат звезди за много по-дълъг период от време, отколкото се смята в научната общност. Все пак проектът представлява единствено компютърна симулация и не може да се твърди със сигурност, че версиите на симулираните вселени в него реагират аналогично на реалното развитие на космоса. Той обаче може да даде ценен материал за размисъл на астрономите и да им помогне при доказването на определени хипотези. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За по - малко от 48 часа полицията в Перник успя да намери изчезнала чанта с пари

  • 17 Май 2024
  • 320
В нея е имало 15 000 лв; Сюжетът се развива като на кино

Близо 458 млн. лв. публични средства са инвестирани в неправителствения сектор през 2023 г.

  • 17 Май 2024
  • 295
Почти 458 млн. лв. публични средства са получили юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) през 2023 г. от националния бюджет, европейски и други програми.

ПРОВЕДЕНИ СА РАЗПИТИ И СА НАЗНАЧЕНИ ЕКСПЕРТИЗИ ЗА КАТАСТРОФАТА КРАЙ АКСАКОВО С УЧАСТИЕ НА АВТОМОБИЛ НА НСО, РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА ПОД НАДЗОРА НА ВОЕННО-ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА-СЛИВЕН

  • 17 Май 2024
  • 286
Военно-окръжна прокуратура-Сливен наблюдава досъдебно производство за възникнало на 16.05.2024 г. пътнотранспортно произшествие с участие на автомобил на Националната служба за охрана (НСО) на първокласен път от гр. Добрич за гр. Варна, непосредствено преди гр. Аксаково.

Трима членове на БАН с Почетния знак на президента

  • 17 Май 2024
  • 291
С Почетния знак на президента бяха удостоени акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева и чл.-кор. д.н. Иван Гранитски. Тържествената церемония по награждаването на дейци на образованието, науката, културата и изкуството се проведе на 16 май в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ИЗБИРАХА МЕЖДУ „ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА“ И ЕСЕ ЗА МЪЛЧАНИЕТО

  • 17 Май 2024
  • 288
Интерпретативно съчинение на тема „Цената на компромиса“ в „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски или есе „Мълчанието – сила или безсилие“. Това се падна на зрелостниците на 41. въпрос на матурата по български език и литература днес. Те имаха възможност да избират върху коя от темите да разсъждават.