« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Изложба в Созопол показва вещи и подаръци на Тодор Живков

Колекция от подаръци за Тодор Живков, събирана 35 години. Повечето от тях са били пръснати в родния град му Правец, в Националния исторически музей, както и в домовете на членове на семейството му. Изложбата представя за посетителите близо 80 от подаръците за бившия държавен глава. Живков е поддържал приятелски отношения с много от президентите, монарси и диктатори на държави от всички континенти, а при всяка среща, които са били по няколко на година, държавните глави са си разменяли подаръци. „Зад тези подаръци стои една дипломатическа куртоазност, но така или иначе България през този период имаше своите дипломатически успехи”, обясни директорът на Археологически музей в Созопол Димитър Недев. Сред подаръците са писалка от папа Йоан Павел Втори, статуетки на божества от Африка, както и сребърни свещници от Азия и арабските страни. Пендаровски: Съвременната българска политика не е излязла от матрицата на Тодор Живков „От скъпоценни материали, от сребро, с една много добра изключително красива фиреграмна техника. Това показват и гоблените, и предметите от стъкло и порцелан”, каза Недев. В колекцията има подаръци от срещите на Тодор Живков с Леонид Брежнев, сред които - ювелирен кораб, поръчан специално за българския държавен глава. Също така фруктиера от кристал със сребърен обков, аметист от Михаил Горбачов и африкански бокал от махагон. Един от подаръците от многократните срещи между Живков и Муамар Кадафи пък е седло за камила. Неизлъчвани кадри на Тодор Живков и ЦК на БКП (ВИДЕО) Колекцията съдържа сервизи за чай с инкрустирани камъни от палестинския лидер Ясер Арафат, както и съдове за плодове от Ким Ир Сен. Приятелството с министър-председателя на Индия Индира Ганди е засвидетелствано с няколко знакови подаръка, един от които - миниатюрен модел на Тадж Махал. След среща с японското императорско семейство пък Тодор Живков се сдобива с автентичен самурайски аксесоар. Сред подаръците са още предмети от български градове и работнически колективи. „Най-интересният паметник е препис на Евангелие от 17 век, заедно с юбилейна колекция от златни монети, подарена от Българската народна банка”, каза още Недев. Експозицията, наречена „Епопея на отминалото настояще”, ще остане отворена за посетители в Созопол до 15 септември. ИЗТОЧНИК - ДАРИК

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици

  • 15 Май 2024
  • 176
Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаичен парк.

Предстои изграждане на иновативна система за популяризиране и опазване на исторически и културни забележителности на територията на община Поморие

  • 15 Май 2024
  • 157
В изпълнение на Договор за безвъзмездна финансова помощ № РД50-206 от 31.10.2023 г. по проект на Сдружение МИГ Поморие – INNRETE „Полюси на иновации в селските общности“ по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 – 2020 г., беше сключен договор с избрания изпълнител по реда на ЗОП за „Доставка на системи за видеонаблюдение и оборудване на зала за видеонаблюдение“.

ТРУДОВА БОРДА СРЕЩА КАНДИДАТИ ЗА РАБОТА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 30 ФИРМИ

  • 15 Май 2024
  • 177
Дирекция „Бюро по труда“ - Бургас организира Обща трудова борса, която ще се проведе на 29.05.2024 г., от 10:00 до 12:00 часа, в Бургаски свободен университет. Ще присъстват работодатели от над 30 фирми, развиващи дейност в различни сфери на икономиката.

КОМИТЕТЪТ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ОП „ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ ДАДЕ ВИСОКА ОЦЕНКА НА БУРГАС

  • 15 Май 2024
  • 161
Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ посети Бургас, за да проведе свое заседание, на което бяха отчетени постигнатите резултати по време на програмния период.

КМЕТЪТ ДИМИТЪР НИКОЛОВ СЕ СРЕЩНА С РЪКОВОДИТЕЛЯ НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЙОРДАНКА ЧОБАНОВА

  • 15 Май 2024
  • 177
Кметът Димитър Николов се срещна днес с ръководителя на Представителството на Европейската комисия Йорданка Чобанова.