« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

9 странни неща, които нашето тяло прави, за да ни защити

Нашето тяло е сложна машина с безброй биологични цикли и системи, които често са прекалено сложни за разбиране. Тялото притежава цяла система от защитни механизми. Те ни предпазват по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, от много неща, които могат потенциално да ни наранят. Ето 9 невероятни неща, които нашето тяло прави, за да ви защити, без дори да го осъзнавате. Прозяването Главната цел на прозяването е да охлади мозъка, след като е прегрял или сме го претрупали с информация. Кихането Обикновено кихаме, когато носните ни канали са пълни с прекалено много алергени, микроби, прах или други дразнители. Кихането е начина, по който нашето тяло се опитва да се отърве от тези "боклуци". Протягането Ние се протягаме инстинктивно, за да приготвим тялото си за физическите действия, които очакваме то да извърши през деня. В същото време протягането на мускулите възстановява кръвния поток и подобрява настроението ни. Хълцането Когато се храним прекалено бързо и поглъщаме големи парчета храна или пък преяждаме, пневмогастричният ни нерв може да се раздразни. Той е тясно свързан с нашия стомах и диафрагма. Тогава започваме да хълцаме. Стряскането, докато заспиваме Това е онова странно чувство на пропадане, което получаваме понякога, докато заспиваме – като електрически импулс, който преминава през цялото ни тяло. В този момент всички наши мускули получават толкова силен спазъм, че понякога падаме от леглото и се събуждаме на момента. Този феномен се получава, когато започнем да заспиваме и честотата на дишането ни рязко падне, пулсът ни леко се забавя, а мускулите ни са отпуснати. Мозъкът ви интерпретира тези промени като вестители на скорошна смърт. Затова той се опитва да ви спаси, изпращайки ви силен импулс. Набръчкването на кожата Набръчкването на кожата на ръцете има много важна роля. Този феномен се причинява от факта, че когато тялото ви се сблъска с повишено количество влага, то разбира, че средата може да е доста хлъзгава. Затова кожата на ръцете ви веднага започва да се променя, за да улесни захващането за гладки повърхности. Загубата на памет Загубата на памет се случва често след тежки и неприятни изживявания. Нашият мозък буквално изтрива най-ужасните моменти от паметта ни, за да защити психиката ни. Настръхването Основната функция на настръхването е да намали количеството топлина, което тялото ни губи през порите на кожа ни, което ни помага да се стоплим във враждебни климатични условия. Сълзите Освен, че сълзите предпазват слъзната мембрана на окото ни, когато чужд обект попадне в нея, те също така са инструмент за "емоционална защита". Учените смятат, че в стресови ситуации тялото създава нов, силен източник на дразнение, за да ни отвлече вниманието от болката, която изживяваме в този момент. Това са само някои от защитните реакции на нашето тяло. Не забравяйте да го обичате и да му благодарите всеки ден, че се грижи за вас! Бъдете спокойни: вашето тяло ще се погрижи за всичко! http://www.dunavmost.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

УЧЕНИЦИ ОТ СТРОИТЕЛНАТА ГИМНАЗИЯ В БУРГАС СПЕЧЕЛИХА 1 МЯСТО В АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС

  • 20 Май 2024
  • 115
Във Велико Търново се проведоха тематичните финали на проект „Аз мога да строя - DELECTO“ на Камарата на строителите в България, подкрепен и от други браншови организиции.

Фотоизложба на известния фотограф Богдан Боев в резерват "Атанасовско езеро"

  • 20 Май 2024
  • 113
От днес - 20 май до сряда 22 май 2024 г., Укритие за наблюдение на птици в поддържан резерват "Атанасовско езеро" ще бъде отворено за посещение и разглеждане на фотоизложба на известния фотограф Богдан Боев - автор с международен принос и множество награди за популяризиране опазване на дивата природа.

Учени от БАН с най-престижното отличие за наука „Питагор“

  • 20 Май 2024
  • 108
Чл.-кор. проф. дгн Станислав Василев от Института по минералогия и кристалография на БАН е носител на Голямата награда „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за цялостен научен принос.

Икономистите на БАН: България регистрира едни от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС

  • 20 Май 2024
  • 118
България регистрира едни от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС, но изостава при въвеждането на механизъм за подкрепа на енергийно бедните домакинства и не предприема необходимите действия за целенасочена, цялостна и координирана междусекторна политика в тази област.

БЛИЗО 1 500 ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЩЕ БЪДАТ ФИНАНСИРАНИ ПО ПРОЕКТ „СИЛЕН СТАРТ“

  • 20 Май 2024
  • 117
Близо 1 500 детски градини и училища с групи за задължително предучилищно образование (66 % от всички в страната) са одобрени и могат да получат финансиране за реализиране на дейности в подкрепа на децата и семействата по проект „Силен старт“ на МОН.