« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Община плаща обучението на студенти в IT сектора

За да удовлетвори нуждите на пазара, за втора поредна година Община Бургас ще финансира обучението на студенти, обучаващи се в IT направленията. Става въпрос за 30 студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – направление „Комуникационна и Компютърна Техника“, и 30 студенти от Бургаски Свободен Университет – специалност „Софтуерно инжeнерство“.

Финансовата подкрепа, която младежите ще получат от Общината, ще покрива себестойността на семестриалните такси и таксите за студентски общежития. „Община Бургас иска ние да подготвим кадри, които след това да работят в IT направлението. Съвсем скоро местният парламент ще гласува по-висока сума за финансирането на студентите от специалността „Софтуерно инженерство“. Финансово ще бъдат подпомогнати и други специалности“, обясни ректорът на висшето учебно заведение проф. дпн Галя Христозова.

Тя уточни, че когато студентите от IT направлението станат 3 курс, Общината и БСУ подмомагат тяхната практика в различни фирми. Младите хора обаче не сключват договори и са свободни след завършване на образованието си да се насочат към друг работодател. „Не всички студенти са от Бургас. Много от тях няма да останат тук, затова по настояване на кмета Димитър Николов такива договори не се сключват.”, каза още проф. Христозова. И допълни, че по искане на Община Бургас университетът подготвя списъци с имената на студенти, които от 2011 г. насам са завършили определени специалности. Идеята е тези младежи да се предложат на бизнеса, който изпитва глад за кадри.
Източник: kmeta.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

УЧЕНИЦИ ОТ СТРОИТЕЛНАТА ГИМНАЗИЯ В БУРГАС СПЕЧЕЛИХА 1 МЯСТО В АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС

  • 20 Май 2024
  • 123
Във Велико Търново се проведоха тематичните финали на проект „Аз мога да строя - DELECTO“ на Камарата на строителите в България, подкрепен и от други браншови организиции.

Фотоизложба на известния фотограф Богдан Боев в резерват "Атанасовско езеро"

  • 20 Май 2024
  • 118
От днес - 20 май до сряда 22 май 2024 г., Укритие за наблюдение на птици в поддържан резерват "Атанасовско езеро" ще бъде отворено за посещение и разглеждане на фотоизложба на известния фотограф Богдан Боев - автор с международен принос и множество награди за популяризиране опазване на дивата природа.

Учени от БАН с най-престижното отличие за наука „Питагор“

  • 20 Май 2024
  • 113
Чл.-кор. проф. дгн Станислав Василев от Института по минералогия и кристалография на БАН е носител на Голямата награда „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за цялостен научен принос.

Икономистите на БАН: България регистрира едни от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС

  • 20 Май 2024
  • 124
България регистрира едни от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС, но изостава при въвеждането на механизъм за подкрепа на енергийно бедните домакинства и не предприема необходимите действия за целенасочена, цялостна и координирана междусекторна политика в тази област.

БЛИЗО 1 500 ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЩЕ БЪДАТ ФИНАНСИРАНИ ПО ПРОЕКТ „СИЛЕН СТАРТ“

  • 20 Май 2024
  • 122
Близо 1 500 детски градини и училища с групи за задължително предучилищно образование (66 % от всички в страната) са одобрени и могат да получат финансиране за реализиране на дейности в подкрепа на децата и семействата по проект „Силен старт“ на МОН.