« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Питат сливналии за бъдещето на Стария бряст

Анкета за бъдещето на култовия за Сливен стар бряст в центъра на града стартира общинската администрация по идея на кмета Стефан Радев. Жителите на града са поканени да кажат какво да се случи със съхнещото дърво, чийто възраст според специалистите е над 1100 година. Предложени са две възможни опции за отговор:да се засади ново дърво за нов живот или да се използва изсъхналата надземна част за направа на произведение на изкуството, което да съхрани спомена за него. Специалистите напомнят, че издънките, които са появили около изсъхналата коренова система може да са наследили заболяването, причина за гибелта му.Оправен е призив и към живеещите в чужбина жители на Града на стоте войводи.Възможност за отговор има до края на годината, а резултатите ще бъдат оповестени в началото на януари 2021 г. Ако предложението за засаждане на ново дърво преобладава ще бъде проведена анкета за избор на подходящ дървесен вид. Ако гражданите предпочитат съхраняване на надземната част на дървото и превръщането й в произведение на изкуството, ще се проведе конкурс за идейни проекти. Старият бряст е един от символите на града, той е от вида Полски бряст (Ulmus carpinifolia) - широколистно листопадно дърво с добре развита коренова система. Той е един от малкото останали от Великата Българска гора (Магна силва Булгарика), която се простирала от Родопите до Черно море. Хилядолетното дърво се намира в центъра на града в началото на главната пешеходна алея и огромно, величествено и красиво. Част от ствола му е циментирана за да успее да се съхрани.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ИЗЛОЖБАТА „СЛЕДИ ОТ ИЗЧЕЗВАНЕ“ ПОКАЗВА СЛЕДИ НА ИЗЧЕЗВАЩИТЕ ЖИВОТНИ В БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАНИНИ

  • 21 Май 2024
  • 66
Пътуващата изложба „Следи от изчезване“ представя реалистични отливки на отпечатъци от стъпки на изчезващи животни и ще гостува в Бургас до 29-ти май

Проектът на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса за монумент на християнски кръст в Созопол

  • 21 Май 2024
  • 69
Проектът на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса за монумент на християнски кръст в Созопол

ОТКРИХА ИЗЛОЖБАТА НА ШКОЛАТА ПО ФОТОГРАФИЯ КЪМ ЦЕНТЪРА ЗА ПОДКРЕПА НА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТИЕ В БУРГАС

  • 21 Май 2024
  • 73
Изложбата „Първи стъпки във фотографското изкуство“, организирана от школата по фотография с преподавател Алия Казанджиева към Центъра за подкрепа на личностното развитие в Бургас, вече е открита и всеки, който желае, може да я разгледа.

Стопаните получиха над 186 млн. лв. доплащане по ОПДУ за Кампания 2023

  • 21 Май 2024
  • 71
Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) преведе 186 352 828.92 лв. доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ /ОПДУ/ за Кампания 2023 на 47 780 земеделски стопани.

През следващата седмица ще бъде подписан Колективният трудов договор между НКЖИ и синдикатите

  • 21 Май 2024
  • 73
Експерти от НК „Железопътна инфраструктура“ и синдикалните организации започват работа по финализиране на текстовете в Колективния трудов договор за работещите в държавното предприятие.