И.Ф. ГЛАВЕН ПРОКУРОР БОРИСЛАВ САРАФОВ ПОИСКА ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ, КОЕТО ДА ПРЕОДОЛЕЕ ПРОТИВОРЕЧИВА ПРАКТИКА ПО ТРУДОВО-ПРАВНИ СПОРОВЕ

Причината за искането е противоречива съдебна практика при решаването на трудово-правни спорове относно наказателни постановления за нарушаване на трудовото законодателство, издадени от контролен орган към Инспекцията по труда. Противоречивата съдебна практика налага да бъде дадено тълкувателно решение на въпроса: Характерът на задължението по чл. 128, т.2 от Кодекса на труда (работодателят да плаща в установените срокове уговореното трудово възнаграждение за извършената работа), изключва ли административно-наказателната отговорност на работодателя по реда на чл. 414, ал. 1 от Кодекса на труда? В практиката на административните съдилища се очертават две становища. Според едното това задължение на работодателя не е с публичен характер и за неизпълнението му не може да бъдат налагани глоби и имуществени санкции. Другото становище е, че задължението по чл. 128 от Кодекса на труда е част от установения ред на държавно управление, има публично-правен характер и неизпълнението му подлежи на санкциониране от Инспекцията по труда. В искането на главния прокурор до Общото събрание на колегиите на ВАС са посочени редица решения на административни съдилища в София и в страната по такива спорове.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Закъсненията на влаковете продължават и днес

  • 29 Май 2024
  • 45
Сериозно закъснение на влаковете и тази сутрин. Най-осезаемо е забавянето на композициите от София до Варна и Бургас - с близо 2 часа.

Община Бургас ще възстанови настилката на ул. „Индустриална“ и ще изгради нов тротоар

  • 29 Май 2024
  • 51
След извършен ремонт от ВиК, Община Бургас ще възстанови настилката на ул. „Индустриална“ и ще изгради нов тротоар.

Състоянието при над 80% от посевите с пшеница и ечемик в страната е добро за предстоящата жътвена кампания

  • 29 Май 2024
  • 77
Състоянието при над 80% от посевите с пшеница и ечемик в страната е добро за предстоящата жътвена кампания.

Министър Стоянов: Наш приоритет е сигурността на хората, затова изпълняваме обещанието си да им върнем закритите районни управления

  • 29 Май 2024
  • 55
​​Вътрешният министър откри възстановените с негова заповед районни управление в Роман и Вършец

Тленните останки на Фердинад I ще бъдат транспортирани до България с военен самолет

  • 29 Май 2024
  • 66
Тленните останки на българския цар Фердинад I ще бъдат транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет.