« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Международен ден за защита на децата, жертви на агресия

От 1983 г. с решение на Общото събрание на ООН, във връзка с годишнината от израелската бомбардировка на жилищни квартали на Бейрут (1982 г.), при която загиват деца, 4 юни се отбелязва като Международен ден за защита на децата, жертви на агресия. В България датата се отбелязва от 2012 г. Светът става все по-опасно място за все повече деца, като едно на всеки четири деца живее в страна, засегната от конфликт или бедствие, се казва в анализ на УНИЦЕФ. За твърде много от тези деца всеки ден е кошмар. Военните конфликти по света довеждат хуманитарните нужди до критични нива, а най-уязвими са децата. Конфликтите, които продължават с години, разрушават живота на децата. Те са най-уязвимите заради колапса на жизненоважни услуги като здравна помощ, достъп до вода и санитарно-хигиенни условия, образование. Преживяното води до физически, ментални и емоционални травми, независимо дали детето е било жертва или само свидетел на насилието. Децата, жертви на агресия, по-често страдат от тревожност, депресия и проблеми, свързани с привързаността. Те по-често проявяват агресия и имат поведенчески проблеми. Преживяното насилие води както до някои здравословни проблеми, така и до когнитивни нарушения и обучителни трудности. Счита се, че негативен ефект върху децата има и насилието в обществото, дори когато децата не са преки участници в него. Насилието, преживано в ранна възраст и особено ако е било за продължителен период от време, може да доведе до нарушения в развитието на мозъка. Стресът оказва неблагоприятно въздействие върху някои зони на мозъка (като амигдалата, хипокампуса и префронталния кортекс). Това повлиява негативно функции като планиране, памет, внимание и контрол върху импулсите. Децата, които са преживели насилие, е по-вероятно като възрастни отново да станат жертви на насилие или те самите да извършат престъпление, включващо насилие. Знанието как да се реагира в подобни ситуации и как да се помогне на потърпевшите деца е от огромно значение. Възрастните не трябва да остават безучастни свидетели на грубо и жестоко отношение към дете, тъй като така се превръщат в съучастници. Децата трябва не само да бъдат подпомагани морално и физически, но и да разберат, че насилието – физическо, психическо, вербално, не е нещо обичайно, а е абсолютно неприемливо за обществото.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Наркооранжерия разкриха при спецоперация криминалисти от ОДМВР – Перник

  • 08 Май 2024
  • 134
Иззети са над 350 растения в различен стадий на развитие; Двама мъже са задържани до 24 часа

УС на ДФЗ утвърди до 295 млн. лева финансов ресурс за изплащане на украинската помощ

  • 08 Май 2024
  • 152
Земеделските стопани ще получат финансова подкрепа в размер до 295 млн. лв. по схеми за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Премиерът Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария

  • 08 Май 2024
  • 155
Министър-председателят Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария.

Пистолети и патрони задържаха митнически служители на МП Лесово

  • 08 Май 2024
  • 154
Митнически служители от МП Лесово задържаха два пистолета и патрони при проверка на товарен автомобил, пътуващ от Турция през ГКПП Лесово към Германия.

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за рециклиране!

  • 08 Май 2024
  • 150
Информация за проблемите в управлението на завода стана ясна по време на извънредно заседание на Комисията по екология в Столичния общински съвет, която беше свикана по искане на групата на ГЕРБ-СДС.