САЩ започнаха да изтеглят военните си от Ирак

САЩ започнаха да изтеглят военните си части от Ирак, съобщи арабският телевизионен канал Sky News Arabia, позовавайки се на Али ал-Ганими, член на комисията по отбрана и сигурност на иракския парламент. Според наличната информация американските сили започват изтеглянето на войските си от 15 военни бази, разположени в Ирак. Както уточни Ал-Ганими, цитиран от ТАСС, "САЩ започнаха да напускат Ирак; американските сили започнаха фактически да се изтеглят от 15 военни бази", разположени на територията на страната. Депутатът посочи още, че "американците са ограничили присъствието си до две големи бази". Парламентаристът уточни, че едната база е близо до град Ербил в северната част на страната, а другата - въздушната база Айн ал Асад, разположена в провинция Анбар, на 180 км западно от Багдад. Ал-Ганими заяви, че САЩ искат да укрепят силите си в тези две бази, обаче "парламентът на страната и иракският народ настояват американските войски да бъдат изтеглени от всички бази". Няма официални коментари от американската страна във връзка със съобщението, че американските сили се изтеглят от 15 военни съоръжения в Ирак. На 5 януари, два дни след американските ракетни удари в района на летището в Багдад, при които бе убит командирът на специалните части на Ислямската революционна гвардия Ал-Кудс (елитните части на иранските въоръжени сили) Касем Солеймани, иракският парламент прие резолюция, с която се настоя за пълно изтегляне от страната на всички чужди войски. Това решение обаче беше взето от парламента в отсъствието на няколко водещи парламентарни фракции, отбеляза ТАСС. Много депутати смятат решението на правителството да за достъп на чуждестранни сили до иракската територия за незаконно. Парламентаристите заявиха, че само най-високият федерален съд в страната може да признае легитимността му. САЩ все още отказват да се съобразят с решението на иракския парламент, изтъкна руската агенция. Президентът Тръмп заплаши Ирак с "безпрецедентни санкции" в отговор на възможните действия на Багдад за изтегляне на силите на САЩ от републиката. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 21
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

  • 19 Мар 2024
  • 48
На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски.

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 60
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 52
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 72
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.