Изминалият януари - третият най-топъл от 137 г. насам

Според отчета на NASA, изминалият януари е на трето място по средни глобални температури за последните 137 години. Изминалият месец следва рекордния миналогодишен януари, чиято аномалия спрямо средните температури за 30-годишен период в края на миналия век беше 1.12 градуса по Целзий. Този е с 20 стотни от градуса по-студен и все пак е с 92 десети или почти цял градус по-топъл от обичайното. На второ място е януари 2007 година. Данните са от над 3600 станции по света, кораби, буйове със съответния инструментариум и арктически и антарктически бази. На картата с аномалиите се вижда, че почти цялото северно полукълбо е в червено, като особено топъл е бил месецът, спрямо нормалните температури, в почти цяла Азия и Северна Америка. Там на огромни площи температурите са били с 10 и повече градуса над обичайните, което на месечна база е огромна аномалия. Единственото изключение са две малки области в Тихия океан, западната част на Северна Америка и....Балканите. При това, заради необичайната и трайна циркулация, на едно сравнително малко петно на фона на глобалната картина, температурите са с два до около три градуса по-ниски от обичайните. Така е на Балканите, част от Италия и Адриатика. "Къде е Глобалното затопляне?". Този въпрос обикновено си задават някои при студен период през зимата. Отговорът е: Тук и навсякъде. Глобалното затопляне е глобално, именно защото засяга цялата планета. То не е равномерно нарастване на температурата от година на година на цялата площ с една стотна или две десети, а е тренд, тенденция за повишаване на средната температура. В зависимост от локални и циклични феномени, като Ниньо или Атлантическата Осцилация, в глобалния температурен тренд има временни спадове, а растежът е колеблив и с различни стъпки, но все пак - траен и непоколебим в посока... нагоре. При това, в отделни региони, по-големи или по-малки по площ може да се регистрират и месеци и дори сезони с отрицателни аномалии, както в случая с Балканите. Все пак, както се вижда на картата на НАСА, 90-95 на сто от територията на планетата е с наднормени температури, а Сибир и Северна Америка са с рекордни аномалии, като месечните температури са били характерни за пролетта, не сърцето на зимата. Такъв бе за нашия регион февруари миналата година, когато беше с близо 7 градуса по-топло от обичайното и такива месеци неизменно ще има: както по-студени, макар много по-рядко, така и по-топли от нормалното, при това с нарастваща честота за дълъг период. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Който желае, може да подкрепи Бургас в конкурса Transformative Cities

  • 26 Окт 2020
  • 119
Община Бургас е сред финалистите в инициативата. Тя има за цел да отличи и популяризира добрите примери по света в прилагането на решения, свързани с икономически, социални, политически и екологични предизвикателства.

Пакистан поиска забрана за ислямофобия във Facebook

  • 26 Окт 2020
  • 110
Премиерът Имран Хан призова главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да забрани ислямофобското съдържание на в социалната мрежа, предаде Ройтерс.

Тръмп може да уволни директора на ЦРУ и министъра на отбраната след изборите

  • 26 Окт 2020
  • 107
Американският президент планира да освободи Джина Хаспъл и Марк Еспер, ако бъде преизбран за държавен глава. Това съобщи порталът „Аксиос“, позовавайки се на източници от Белия дом.

МОН се измъкна със заповед от решението за онлайн обучение

  • 26 Окт 2020
  • 108
Пускането на ученици в начален етап на образованието е само краен вариант, гласи нова заповед на образователния министър.

Проф. Балтов: Състоянието на премиера е стабилно, колегите от ВМА ще го лекуват

  • 26 Окт 2020
  • 108
Всички болници - държавни и частни - трябва да се включват в борбата с коронавируса – да отделят най-малко 10% от капацитета си за болни от инфекцията, най-вече за своя персонал. Шефът на "Пирогов" бе категоричен, че карантината на всеки контактен със заразен трябва да е 10 дни. "Както се пишеше, че Радев е заразил полският президент Анджей Дуда, то се оказва, че българският държавен глава е бил контактен на заразения Дуда", коментира проф. Асен Балтов. Той разкри, че състоянието на премиера Бойко Борисов на този етап е стабилно и той ще бъде лекуван от лекарите във ВМА. "Самоизолацията е важна когато човек не се чувства добре, има температура и неразположение. Нека хората да го мислят", призова шефът на "Пирогов". "Трябва да се спре клъстърното разпространение от пациенти, които първо са били с отрицателен тест за коронавирус, но после стават положителни", коментира проф. Балтов спирането на плановия прием в болници в области с ръст на заразените. Той уточни, че няма да се спира лечението на онкологично болни, майки или да се прекратяват спешните операции. Пациент с дихателна недостатъчност задължително трябва да се приеме в болница. Така директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира случая с починалия в Плевен мъж със задух, след отказ на болница да го приеме заради липса на ПСР тест и свободни легла в буферна зона. Плановият прием в „Пирогов” е напълно забранен, защото клиники „гърмят” с COVID. В момента около 60 души от персонала са активно болни. По думите му ще се обособи още един COVID-19 с капацитет от около 30 легла, като той ще бъде предимно за заразен персонал на лечебното заведение. "Процентите на заразените растат и явно няма да спират", коментира проф. Балтов пикът на заразени в България и изрази тревога, че картината се влошава. Той настоя, че най-ефективно е ще бъде нощните заведения да бъдат затворени, да се налага повече контрол с дистанцията и носенето на маски, като уточни, че особено в болницата пациенти и персонал трябва да носят по-висок клас маски. Източник: NOVA