« декември 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Изминалият януари - третият най-топъл от 137 г. насам

Според отчета на NASA, изминалият януари е на трето място по средни глобални температури за последните 137 години. Изминалият месец следва рекордния миналогодишен януари, чиято аномалия спрямо средните температури за 30-годишен период в края на миналия век беше 1.12 градуса по Целзий. Този е с 20 стотни от градуса по-студен и все пак е с 92 десети или почти цял градус по-топъл от обичайното. На второ място е януари 2007 година. Данните са от над 3600 станции по света, кораби, буйове със съответния инструментариум и арктически и антарктически бази. На картата с аномалиите се вижда, че почти цялото северно полукълбо е в червено, като особено топъл е бил месецът, спрямо нормалните температури, в почти цяла Азия и Северна Америка. Там на огромни площи температурите са били с 10 и повече градуса над обичайните, което на месечна база е огромна аномалия. Единственото изключение са две малки области в Тихия океан, западната част на Северна Америка и....Балканите. При това, заради необичайната и трайна циркулация, на едно сравнително малко петно на фона на глобалната картина, температурите са с два до около три градуса по-ниски от обичайните. Така е на Балканите, част от Италия и Адриатика. "Къде е Глобалното затопляне?". Този въпрос обикновено си задават някои при студен период през зимата. Отговорът е: Тук и навсякъде. Глобалното затопляне е глобално, именно защото засяга цялата планета. То не е равномерно нарастване на температурата от година на година на цялата площ с една стотна или две десети, а е тренд, тенденция за повишаване на средната температура. В зависимост от локални и циклични феномени, като Ниньо или Атлантическата Осцилация, в глобалния температурен тренд има временни спадове, а растежът е колеблив и с различни стъпки, но все пак - траен и непоколебим в посока... нагоре. При това, в отделни региони, по-големи или по-малки по площ може да се регистрират и месеци и дори сезони с отрицателни аномалии, както в случая с Балканите. Все пак, както се вижда на картата на НАСА, 90-95 на сто от територията на планетата е с наднормени температури, а Сибир и Северна Америка са с рекордни аномалии, като месечните температури са били характерни за пролетта, не сърцето на зимата. Такъв бе за нашия регион февруари миналата година, когато беше с близо 7 градуса по-топло от обичайното и такива месеци неизменно ще има: както по-студени, макар много по-рядко, така и по-топли от нормалното, при това с нарастваща честота за дълъг период. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

МОСВ и МРРБ излязоха с план от Бургас за водата: Целта е никой да не разбере, че е имало суша

  • 01 Дек 2020
  • 104
Това заяви министърът на околната среда Емил Димитров след съвещание, проведено в Областна управа в Бургас.

Кметът Димитър Николов: ВиК може напълно да разчита на местната власт, нужни са още правомощия

  • 01 Дек 2020
  • 81
От двата язовира в Ахелой и Порой трябва да се направи връзка за водоснабдяването на Бургас.

Фонд за децата на медици и учители, загубили родителите си в битката с COVID-19

  • 01 Дек 2020
  • 94
Целта на кампанията е да съберат средства, от които децата да получават месечна стипендия. По данни на инициаторите на кампанията, над 100 са вече медиците и учителите починали от началото на пандемията.

Ново разписание на „Бургасбус“ от сряда

  • 01 Дек 2020
  • 96
"Поради усложнената епидемична обстановка и въведените извънредни мерки, както и във връзка с драстично намаления пътникопоток, от 02.12.2020 г., сряда, ще бъдат въведени временни промени в разписанията по направления, обслужвани от "Бургасбус" ЕООД", съобщиха от дружеството.

Утре обявяват победителите в световната инициатива Transformative Cities, Бургас е сред финалистите

  • 01 Дек 2020
  • 93
Transformative Cities има за цел да отличи и популяризира добрите примери по света в прилагането на решения, свързани с икономически, социални, политически и екологични предизвикателства.