« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Ситуацията около Молдова и Приднестровието се изостря. Отцепилата се република поиска помощ от Русия

Руските законодатели „отправиха искане както към Съвета на федерацията, така и към Държавната дума на Русия, призовавайки ги да приложат мерки за защита на Приднестровието заради нарастващия натиск на Молдова“. Това искане е подкрепено от факта, че над 220 000 руски граждани пребивават в Приднестровието, съобщиха руските медии. Администрацията на Байдън отговори, като заяви, че „внимателно наблюдава“ ситуацията, наричайки отцепническия район „окупиран“ от руските сили (още от съветско време). „Съединените щати твърдо подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Молдова в нейните международно признати граници“, заяви Държавният департамент в сряда. Напрежението в Приднестровието ескалира в момент, в който Украйна и западните политици обвиняват Русия, че иска да разшири войната извън Украйна в Европа. Путин заяви, че Русия няма намерение да напада Европа и че тези твърдения са нарочно всяване на страх, за да се оправдае изпращането на още оръжия на Украйна. Докато в международен план Приднестровието е международно признато като част от Молдова, в отцепилата се република има руски войски, чието присъствие датира след разпаденто на СССР. Отцепилата се република излезе с изявление, в което се казва, че „решенията на настоящия конгрес не могат да бъдат пренебрегвани от международната общност“. Очаква се официалното искане да бъде представено пред Съвета на федерацията на Русия и Държавната дума. Приднестровието призовава Русия „да приложи мерки за защита на региона в условията на засилен натиск от страна на Молдова“ – този език предполага военна намеса или други мерки като огромен икономически и политически натиск върху Молдова. Миналата година Съветът на Европа официално обяви отцепилия се регион за „окупирана територия“ – променяйки статута й от това, което се смяташе за територия „под ефективния контрол на Руската федерация“. Въпреки че Приднестровието има разнообразна етническа демография, почти еднакво разпределена между руснаци, молдовци, румънци и украинци, руската демография леко измества останалите етноси, съставлявайки 29% от приднестровците.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ПРЕДСТАВИХА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВ МЕЖДУНАРОДЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР В БУРГАС

  • 16 Апр 2024
  • 135
Изграждане на международен академичен център предвижда концепцията за интегрирани териториални инвестиции „История, съвременност и бъдеще в хармония.

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

  • 16 Апр 2024
  • 134
Близо 500 000 души са декларирали доходите си пред НАП две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април.

Собствениците на незаконно поставени каравани започнаха да ги премахват от държавните имоти, останалите ги грозят солидни глоби

  • 16 Апр 2024
  • 134
Междуведомствената комисия, организирана по инициатива на областния управител на област Бургас Пламен Янев, продължава с щателните проверки за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост.

Журналистите в Гърция стачкуват заради липсата на колективни трудови договори

  • 16 Апр 2024
  • 124
Гръцките журналисти провеждат 24-часова стачка във вторник в знак на протест срещу отказа на работодателите да подпишат колективни трудови договори в частните медии, ниските заплати и заплахата за плурализма, съобщиха техните синдикати.

Олимпийският факел на Париж 2024 г. е запален в древна Олимпия

  • 16 Апр 2024
  • 150
Факелът за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. беше запален в древна Олимпия на традиционна церемония във вторник, отбелязвайки последния участък от седемгодишната подготовка за началото на игрите на 26 юли.