« януари 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Турция окончателно затвори шопинга на българи в Одрин

От петък вечер до понеделник сутрин, всичко ще бъде затворено. Причината е въведеният комендантски час, през който никой няма право да напуска дома си. Разбира се, ще работят аптеки и хранителни магазини, но за тяхното посещение ще се изисква специален код. Той от своя страна се издава на местните, които за на турски мобилен оператор. Както БЛИЦ съобщи, комендантския час е между 21.00 и 05.00 сутринта всеки делничен ден. А що се отнася до уикенда е въведен пълен локдаун. Ограничението за излизане ще продължи непрекъснато от 21:00 в петък вечерта до 5 сутринта в понеделник сутринта. Какви са санкциите са неспазване на мерките? На тези, които не спазват комендантския час, се налага административна глоба в размер на 3 хиляди 150 TL в съответствие с член 282 от Общия закон за хигиената на номер 593. В левова равностойност, санкцията възлиза на над 650 лева. През последните 24 часа основна тема в най-голямата Фейсбук група за пазаруване в Одрин бе именно въпросът с въведените от днес мерки. Мнозина, които са планували пътуване за почивните дни се оказаха в капан на ограниченията. По думите им, те няма да имат право дори като туристи да се разхождат по улиците, както и да пазаруват, пише trafficnews.bg. В дискусията участие взеха и много местни от Одрин. По думите им няма рестрикции за туристите, но самите те няма от къде да пазарят, тъй като населението ще е по домовете си. Освен това, ден преди официално да влезе в сила заповедта на правителството, на много места е бил изискван специалният код – HAS. Българите са на двете противоположности относно мерките. Мнозина смятат, че турците са въвели мерките заради нас и нарастващите случаи на заразени с COVID-19 в България. „В Турция политиката вече е друга! Гледат на нас като на заразоносители”; „Да, пазят си населението от нас, българите!”’, са част от коментарите във Фейсбук групата „На пазар в Одрин”. Членовете на страницата са единодушни, че мерките са неприложими у нас, тъй като все ще се намери някой, който да не ги спазва. „Хората действат сериозно. Не е имитация на дейност като у нас”; „Хората спазват, а не като нас. Тук, каквото е да се опитат да направят излизат хиляда " специалисти" с нарушени човешки права и започват да реват за каквото се сетят. На никого не е приятна ситуацията”; „Това ако го бяха измъдрили в България какъв рев щеше да настане”; Междувременно продължава и обмен на информация между участниците в групата относно местоположенията на различни магазини, сергии, аптеки. Вече е изградена и мрежа за транспорт от Одрин до различни градове. Едни от последните постове са свързани и с лекарствените продукти. Масово хора правят заявки за скъпоструващи медикаменти, които в Турция са между 50 и 70% по-евтини. Освен това във всяка една аптека, пазаруващите могат да се снабдят и с антибиотици, които напоследък са кът у нас. burgasinfo.com

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината реставрира 130-годишния храм „Св. Троица" в с. Извор

  • 22 Ян 2021
  • 206
130-годишният храм "Св. Троица" в с. Извор ще бъде изцяло реставриран. През миналата година Община Бургас осигури 30 000 лв., с които бе изграден нов покрив, обновена бе и камбанарията.

От понеделник спират движението по ул. „Петко Задгорски“

  • 22 Ян 2021
  • 166
Улица "Петко Задгорски" е главна пътна артерия на бургаския жилищен комплекс "Изгрев". Не е ремонтирана сериозно от много години. Община Бургас и ВиК съгласуваха графиците си и нейното обновяване вече започна.

Започна изграждането на северния обходен път на Бургас

  • 21 Ян 2021
  • 243
Започна строителството на северния обходен път на Бургас. С изграждането на трасето, с дължина 4,7 км, транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на града.

Разрешават проблема с водната криза в Димчево

  • 21 Ян 2021
  • 236
Кметът Димитър Николов проведе разговор със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за проблема с качеството на водата и водоснабдяването в бургаското село Димчево.

Кметът предлага да се разширят възможностите на общинските програми за отпускане на стипендии

  • 21 Ян 2021
  • 231
Нови правила за насърчаване и подкрепа на бургаските ученици и студенти с изявени постижения в областта на науката, изкуството или спорта, предлага кметът Димитър Николов. Целта на промените е да се разширят възможностите на програмата.