« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Потвърдиха съществуването на нов орган в човешкото тяло

Ново проучване, публикувано в The Lancet Gastroenterology & Hepatology, официално потвърди съществуването на нов вид орган в човешкото тяло. Органът, наречен мезентерий, се намира в храносмилателната ни система (mesentery - името му означава "по средата на червата"). Леонардо Да Винчи е първият човек, който му дава описание, но до 2012 г. учените смятаха, че той представлява набор от отделни структури, придържащи червата прикрепени към коремната стена. За изследването научният екип от Университета на Лимерик прилага сложна микроскопия, благодарение на която успява да потвърди, че структурите са взаимосвързани и по-скоро наподобяват отделни части от обща структура. В по-голямата си част, изследването е проведено върху пациенти, претърпяващи операция за отстраняване на части от дебелото черво. Учените все още не са сигурни за функциите, които органът би могъл да изпълнява освен придържащата. Близкото му разположение до червата би могло да даде на изследователите насоки, но изчерпателни изводи все още липсват. "Досега сме идентифицирали анатомичното разположение и структурата. Следващата стъпка ще са функциите", коментира Келвин Кофи, кореспондиращ автор на изследването в изявление, цитирано от IFL Science. "Щом разберем начина му на функциониране, ще можем да установим абнормалните състояния и следователно заболяванията, които го засягат. От това получаваме цяла нова научна област". Кръвните съдове, нервите и лимфните възли - пренасящи подобна на кръвната плазма течност, която е богата на бели кръвни телца, стигат през мезентерия до червата - така че очевидно органът притежава активна функция. При все това са необходими още проучвания. http://nauka.offnews.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици

  • 15 Май 2024
  • 124
Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаичен парк.

Предстои изграждане на иновативна система за популяризиране и опазване на исторически и културни забележителности на територията на община Поморие

  • 15 Май 2024
  • 121
В изпълнение на Договор за безвъзмездна финансова помощ № РД50-206 от 31.10.2023 г. по проект на Сдружение МИГ Поморие – INNRETE „Полюси на иновации в селските общности“ по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 – 2020 г., беше сключен договор с избрания изпълнител по реда на ЗОП за „Доставка на системи за видеонаблюдение и оборудване на зала за видеонаблюдение“.

ТРУДОВА БОРДА СРЕЩА КАНДИДАТИ ЗА РАБОТА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 30 ФИРМИ

  • 15 Май 2024
  • 135
Дирекция „Бюро по труда“ - Бургас организира Обща трудова борса, която ще се проведе на 29.05.2024 г., от 10:00 до 12:00 часа, в Бургаски свободен университет. Ще присъстват работодатели от над 30 фирми, развиващи дейност в различни сфери на икономиката.

КОМИТЕТЪТ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ОП „ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ ДАДЕ ВИСОКА ОЦЕНКА НА БУРГАС

  • 15 Май 2024
  • 121
Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ посети Бургас, за да проведе свое заседание, на което бяха отчетени постигнатите резултати по време на програмния период.

КМЕТЪТ ДИМИТЪР НИКОЛОВ СЕ СРЕЩНА С РЪКОВОДИТЕЛЯ НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЙОРДАНКА ЧОБАНОВА

  • 15 Май 2024
  • 138
Кметът Димитър Николов се срещна днес с ръководителя на Представителството на Европейската комисия Йорданка Чобанова.