« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Бургаски съдия и тийнейджъри в разговор за Конституцията

Открит урок за Конституцията на Република България се превърна в оживена дискусия между съдията от Административен съд- Бургас Румен Йосифов и учениците от ГПРЕ „Г. С. Раковски“. Десетокласниците и магистратът участват в Образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, която цели повишаване правната култура на младите хора. В началото на срещата Съдия Йосифов въведе в темата учениците като акцентира върху Конституцията на САЩ, която е първата в света и след това направи кратка ретроспекция на създаването на Българския основен закон. Магистратът пренесе аудиторията по време на Учредителното събрание във Велико Търново пред 1879 г., когато е приета Първата Българска Конституция известна като Търновската. „Сградата, в която се провежда Учредителното събрание на новата българска държава и е приета Конституцията й, е дело на прочутия майстор Кольо Фичето и до днес тя внушава чувство на национална гордост“, каза лекторът и препоръча на младите хора да не пропускат да я разгледат. Актуалният въпрос за бежанците в България и в Европа съдията свърза с историята, като напомни, че Бургас е град на бежанци, а в Търновската конституция българските нотабили са написали, че "робът, който стъпи на българска земя, свободен става“. Магистратът разтълкува важни текстове от Конституцията, регламентиращи основните права и задължения на гражданите и обясни какво означава правото да избираш властта, която да те управлява. Съдия Румен Йосифов призова учениците да участват в разговора, което отприщи буря от въпроси и мнения. Дискусията премина през теми за ценностите на демокрацията, българското гражданство и помощите за отглеждане на деца. Младите хора се интересуваха от наказанията за престъпления, извършени от чужди граждани у нас и за правосъдието при отнет човешки живот. Будни и ентусиазирани десетокласниците не спряха да питат и след края на учебния час, а съдия Йосифов ги покани да присъстват на заседание в Административен съд – Бургас, за да придобият реална представа за случващото се в съдебната зала и да видят разликата между наказателно и административно дело.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЗВЕЗДЕН РОЖДЕН ДЕН ЩЕ ОТПРАЗНУВА НАЙ-СТАРАТА ДЕТСКА ГРАДИНА В БУРГАС -„ЗВЕЗДИЦА“, ПРАЗНИКЪТ Е ВДЪХНОВЕН ОТ „МАЛКИЯ ПРИНЦ”

  • 13 Май 2024
  • 1
*Красиви, цветни пана пресъздават моменти от любимата история за момчето със златни коси, което обикаля планетите ,загрижено за своята Роза – те вече посрещат деца, родители и минувачи от оградата на детското заведение и подсказват за предстоящия празник

ДНЕС ОБЩИНАТА ОРГАНИЗИРА СПЕЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ В ЧЕСТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

  • 13 Май 2024
  • 47
На 12 май се навършиха 204 години от рождението на Флорънс Найтингейл – жената, поставила основите на съвременните здравни грижи и модерното сестринство. Тази дата се е превърнала в професионален празник на медицинските сестри.

INSAIT ОБЯВЯВА МАГИСТЪРСКИ СТИПЕНДИИ ЗА ОБЩО 250 000 ЛЕВА ЗА ДАРОВИТИ СТУДЕНТИ ОТ ФМИ НА СУ

  • 13 Май 2024
  • 63
INSAIT отпуска четвърт милион лева за стипендии на изявени студенти от магистърската програма „Логика и алгоритми“ във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

МАЩАБНА КАМПАНИЯ УЧИ ХОРАТА В БУРГАС КАК ДА РЕАГИРАТ ПРИ ИНСУЛТ

  • 13 Май 2024
  • 96
По последни данни на Световната организация за инсулт един от всеки четирима възрастни ще получи инсулт до края на живота си!

Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата стартира днес

  • 13 Май 2024
  • 77
⯑ Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата стартира днес;