ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

На общественото обсъждане в Бургас, организирано от Областния информационен център, присъстваха университетски преподаватели, заместник кметове, представители на бизнеса, родители и медии. Концепцията на Бургас за интегрирана здравна грижа на деца има категоричната подкрепа на 18 общини, които с решения на своите Общински съвети изразиха желанието си за реализацията на проекта. Партньори в него, освен общините, са още университети, неправителствени организации, училища, публични институции, както и Министерството на здравеопазването. Общественото обсъждане беше открито от заместник кметът по „Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“ Весна Балтина. „Това е концепция, която последва мечтите за качествено детско здравеопазване. Тя е резултат от четиригодишен труд на много хора“, заяви Мария Куманова – ръководител на проекта. В него участват 18 общини, 9 болници, неправителствени организации, университети. Партньор е и министерството на здравеопазването, с което има сключено споразумение. Концепцията обхваща три основни направления – профилактика и извънболнична среда, грижа в болнична среда и инвестиции в човешки ресурси. Тя предвижда създаване на центрове за профилактика в Стара Загора и Бургас, както и въвеждане на общ календар за профилактика на деца в целия Югоизточен регион, който да обхване всички деца и в големите, и в малките населени места. Предвидени са цялостни ремонти на здравните кабинети в общините партньори – Карнобат, Поморие, Руен, Созопол, и на медицинските центрове в Царево, Созопол и Приморско, както и създаване на мобилен здравен пункт в Малко Търново. Ще бъдат създадени два денонощни координационни центрове в Стара Загора и Бургас, които ще бъдат в помощ на родителите. Те ще са в обща платформа за обмен на здравна информация. Проектът предвижда още ремонт на детските отделения в Стара Загора и Сливен, закупуване на оборудване и линейки в общините партньори по проекта, стимули за подкрепа на медицинските специалисти, както и подкрепа на дуалното обучение в СУ „Иван Вазов“ – Бургас. Ще бъде създаден академичен и симулационен център към Тракийския университет в Стара Загора, както и Югоизточен иновационен център по генетика и биотехнологии за ранна диагностика и персонализирано лечение на деца с онкологични заболявания и редки болести чрез генетични изследвания. Предвидено е той да бъде разкрит към строящата се в момента Многопрофилната детска болница „Света Анастасия“ Бургас. Концепцията включва 24 проекта в 18 общини, като водещ партньор е Община Бургас. Ръководителят на проекта Мария Куманова запозна присъствалите на общественото обсъждане с напредъка на строителството на детската болница в Бургас, която ще обслужва малките пациенти от целия Югоизточен регион. Тя отговори на въпроси, свързани с разработването на програми за привличане и обучение на кадри за бъдещото здравно заведение.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Трамвай на приказките се движи вече в София

  • 30 Май 2024
  • 77
Трамвай на приказките се движи по столичните улици.

Мъж и жена са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курорта "Слънчев бряг"

  • 30 Май 2024
  • 95
Мъж на 50 години и жена на 44 години са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курортния комплекс "Слънчев бряг", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Бургас.

Министър Стоянов: 156 сигнала за нарушения на изборния процес има към момента в МВР

  • 30 Май 2024
  • 89
Образуваните на етапа досъдебни производства са 70 - над два пъти повече спрямо миналата година

БУРГАСКИТЕ МОТОРИСТИ ЩЕ ЗАРАДВАТ ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 30 Май 2024
  • 86
За седемнадесета поредна година членове на Мото клуб "Морски братя" - Бургас ще участват в празничното отбелязване на 1 юни, Деня на детето.

Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево

  • 30 Май 2024
  • 94
Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево