« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Доказан американски специалист се срещна със студентите по медицина от Бургаския държавен университет

Това се случи в аулата на Медицински факултет в присъствието на ректора на университета – проф. д-р Христо Бозов, проф. Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност и проф. Ирена Марковска, зам. ректор по качество на обучение, акредитацията и кадрите. Д-р Мегхоу е дипломиран лекар с над двадесет годишен опит по целия свят. По програма Fulbright Specialist program, на комисия Фулбрайт, за краткосрочно посещение на американски специалисти в български образователни институции и по покана на ректора на университета и със съдействието на организаторите - гл. ас. д-р Сабина Недкова и гл. ас. д-р Пламена Атанасова, той сподели и предаде своя опит на студентите по медицина от Бургаския държавен университет. Американският специалист говори за дейности в случай на бедствени ситуации, медицински ефекти от йонизиращите лъчения, действия при ядрени, биологични и химически инциденти, медицинско осигуряване при бедствия и организация на медицинското обслужване, пред-болнична помощ. В лекцията си, д-р Колин Мегу обърна внимание на времето и наличните ресурси, които са необходими за спасяването на човешкия живот при случаите на бедствия. Той отбеляза по какво се различава първата помощ в такива ситуации. Д-р Мегу посочи необходимите неща, които трябва да се направят бързо в случаите на липса на достатъчен персонал спрямо броя на жертвите, закъснение на парамедици и ограничените ресурси и време спрямо пациент. Съорганизатори на инициативата са Асоциация на студентите медици в България – Бургас, които отправиха мил жест на внимание към проф. д-р Бозов, д-р Мегу и гл. ас. д-р Сабина Недкова, като им поднесоха благодарствени адреси. Очаква се д-р Мегу да представи своята следваща лекция на тема "Какво трябва да знаем за медицината на бедствените ситуации“ на 16 април (вторник) от 13.00 часа.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Изготвен е проект на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване за изборите на 09 юни 2024 г.

  • 02 Май 2024
  • 241
Министерството на електронното управление публикува за обществено обсъждане проект на актуализирана Методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация.

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

  • 02 Май 2024
  • 291
Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май в София ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини.

До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР

  • 02 Май 2024
  • 293
За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Салдото по консолидираната фискална програма към края на месец април 2024 г. се очаква да бъде превишение на приходите над разходите в размер на над 600 млн. лева

  • 02 Май 2024
  • 308
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец април 2024 г. да бъде излишък в размер на 0,6 млрд. лв. (0,3 % от прогнозния БВП).

Предотвратено нарушение в резултат на продължаващата съвместна операция на МВР, Агенция „Митници“ и НАП по границите

  • 02 Май 2024
  • 318
При проверка в района на Дунав мост – Видин са задържани над 756 000 заготовки за кутии за фалшиви цигари.