« декември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Фасадни елементи от катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ се превърнаха в 3D модели

Инициативата е част от изпълнението на проект BG05M2OP001-1.001-0004-C01 „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ – УНИТе. Този път обект по дейностите за дигитализация бе бургаският храм „Св. св. Кирил и Методий“. Чрез 3D скенери със структурирана светлина Artec Leo, Artec Space Spider и Artec Eva Pro, както и чрез лазерния скенер Scantech KSCAN-Magic специалистите успяха да създадат модели на голяма част от фризовете и екстериорните елементите от фасадата на църквата. Благодарение на модерното оборудване бяха дигитализирани и матриците към съответните елементи, изработени при реставрацията, завършена тази година от фирма „Еко арт инженеринг“ ООД. Катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий" е един от символите на Бургас. Строен е през 1897 - 1907 г. Храмът е от типа трикорабна базилика. Орнаментиката на фасадната пластика е една от най-богатите в България, но и трудна за възстановяване поради характеристиката на материала – т. н. айтоски камък или андезитен туф. Вътрешността на катедралата се разделя от пет двойки носещи мраморни колони. Главният купол се извисява върху висок дванадесетстенен барабан с прозорци. Върху красивия витраж на главния вход на катедралата са изобразени Кирил и Методий. Уникалните стенописи са дело на известните български художници проф. Гюдженов и Кожухаров, автори и на стенописите в църквата "Св. Александър Невски" в София. По време не реставрацията на храма са били свалени от фасадата 57 отпечатъка, от които са изработени 58 калъпа. На фасадата са отлети и монтирани над 1200 елемента. Тя е реставрирана така, че всички елементи по нея, които влиянието на времето бе увредило, вече са в автентичния си вид. Създадените 3D модели от научните екипи на Бургаския и Русенския университет ще бъдат съхранени в дигитални архиви и при необходимост могат да бъдат използвани за изработката на нови матрици и елементи за фасадата. Една от целите на тази инициатива е да се демонстрира възможността за създаване на дигитални образци на екстериорните елементи чрез директно 3Д сканиране, без необходимост от създаване на отпечатъци, което е скъпа и бавна процедура. Някои от дигиталните модели ще бъдат използвани за създаване на сувенири и други промоционални продукти. Инициативата по заснемането е на кмета на Димитър Николов. Тя бе възприета и подкрепена от фирмата-изпълнител и учените от двата университета. Проект BG05M2OP001-1.001-0004-C01 „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ – УНИТе се осъществява по Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж, с финансовата подкрепа на Европейския съюз - чрез Европейските фондове за регионално развитие (ЕФРР). Партньори в проекта са СУ „Св. Кл. Охридски“, Технически Университет - София, Русенски университет "Ангел Кънчев", Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" и Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас ще има най-хубавата коледна елха в България

  • 04 Дек 2023
  • 256
Бургас ще посрещне предстоящите празници с най-впечатляващата елха в България. Светлините на коледното дърво, ще бъдат запалени по традиция на празника на морския град Никулден. Тогава ще грейнат и лампичките от празничната украса по улиците на града.

Подарете най-мечтания подарък за Коледа на дете или възрастен в неравностойно положение

  • 04 Дек 2023
  • 210
Кога, ако не на Рождество Христово, можете да отворите сърцето си и зарадвате някого с жест на внимание и желан подарък. Това е и целта на превърналата се в добра традиция предпразнична кампания на Община Бургас – „Подари от сърце“.

На Никулден бургаските музеи ще са с вход свободен

  • 04 Дек 2023
  • 213
На Никулден бургаските музеи ще посрещат посетители с вход свободен. Ето какво можете да разгледате в тях:

Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Карагеоргиево

  • 01 Дек 2023
  • 820
Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” ⯑⯑⯑ Поредна благородна постъпка на учениците от с. Карагеоргиево.

Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“, гласувайте за тях от 1 до 13 декември!

  • 01 Дек 2023
  • 725
Тази година Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“. Четири от осъществените проекти са на Общината, а останалите частни. В момента тече оценка на номинациите от компетентно жури, което ще присъди свои награди.