« декември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Учени от два университета дигитализираха над 150 обекта от Акве калиде и остров Света Анастасия

Екипът от Русе се ръководеше от проф. д-р Георги Христов, а домакините се представляваха от гл. ас. д-р Радовеста Стюърт – изследовател от бургаския университет. Дейностите по дигитализация целят създаването на цифрови модели на повече от 150 предмета от музейните колекции на Регионален исторически музей - Бургас, изложени в Експозиционен и демонстрационен център „Акве калиде“ и ТК „Остров Света Анастасия“. Цифровизирането на обектите бе извършено посредством 3D скенери със структурирана светлина Artec Leo, Artec Space Spider и Artec Eva Pro, както и чрез лазерния скенер Scantech KSCAN-Magic, който бе закупен наскоро от Русенски университет „Ангел Кънчев“ в рамките на проект BG05M2OP001-1.001-0004 УНИТе. Екипите на двата университета дигитализираха културни ценности, намерени при археологически проучвания в древните бани на античния и средновековен град Акве калиде в м. Бургаски минерални бани. Сред тях са керамични, каменни и бронзови съдове, сечива, каменни надписи, скулптури, оброчни плочки, златни накити, монети и други предмети от времето на халколита, бронзовата епоха, античността и средновековието. Колекцията с обекти на природното наследство от остров Света Анастасия предостави на учените възможността да създадат уникални тримерни модели на различни обитатели на Черно море. През следващите седмици предстои обработката на дигитализираните обекти, след което те ще бъдат използвани за популяризирането на историческото, културното и природното наследство на община Бургас. Проект BG05M2OP001-1.001-0004-C01 „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ – УНИТе се осъществява по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейските фондове за регионално развитие (ЕФРР). Партньори в проекта са СУ „Св. Кл. Охридски“, Технически Университет – София, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Карагеоргиево

  • 01 Дек 2023
  • 644
Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” ⯑⯑⯑ Поредна благородна постъпка на учениците от с. Карагеоргиево.

Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“, гласувайте за тях от 1 до 13 декември!

  • 01 Дек 2023
  • 554
Тази година Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“. Четири от осъществените проекти са на Общината, а останалите частни. В момента тече оценка на номинациите от компетентно жури, което ще присъди свои награди.

Бургас отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН

  • 30 Ное 2023
  • 722
За поредна година Бургас отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН.

Бургас празнува Никулден с богата спортна програма, ще гостува олимпийската шампионка Стефани Кирякова

  • 30 Ное 2023
  • 682
Бургас ще празнува Никулден с изключително богата спортна програма. Първото мероприятие стартира още от петък и ще продължи до неделя. В зала „Амфибия“ на хотел „Аква“ ще се проведе международният Оупън турнир по шахмат „Бургас 2023“. Организатори са ШК “Бургас 64“ и ФМА „Булчесс“.

Интригуващият формат "Аз, драматургът" провокира младите пишещи в Бургас и страната

  • 30 Ное 2023
  • 429
Крайната дата за получаване на текстовете е 30-ти април, 2024 година. Интригуващият проект "Аз, драматургът" дава възможност на талантливите младежи в цялата страна да провокират вдъхновението си с авторска пиеса, която да бъде поставена на професионална сцена.Инициатор и организатор е театрална школа „Талантино“,подкрепена от Община Бургас .