« декември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Проф. Пламен Павлов ще изнесе лекция, посветена на 838 години от въстанието на братята Петър и Асен

Лектор ще бъде един от най-добрите познавачи на това събитие – проф. д-р Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Проф. Пламен Павлов е автор на повече от 500 специализирани научни монографии, студии, статии и съобщения. Той е преподавател и един от водещите български историци. Бил е директор на Агенцията за българите в чужбина в периода 1998 - 2002 г. Председател е на фондация "Васил Левски" и кръг "Будител". Изявен публицист, поет и общественик. Лауреат на орден "Св. св. Кирил и Методий" - I степен. През есента на 1185 г. братята Теодор, останал в историята с царското си име Петър, и неговият брат Иван Асен, наричан от потомците „старият Асен“, поемат рискования път към свободата. През пролетта на следващата 1186 г. земите на „Хемус“ се превръщат в огнище на поредното освободително въстание. Първи се надигат българите около Анхиало (дн. Поморие) – територии, където от векове живее старо българско население. Благодарение на своята смелост, единство и силна политическа воля, нашите прадеди възобновяват погиналата през далечната 1018 г. своя независима държава. Двубоят с могъщата Ромейска империя съвсем не е бил лек и изпълнен с оптимистични прогнози – напротив! Византийската армия нанася тежки удари на въстаниците, а през лятото на 1186 г. император Исак Ангел дори успява временно да превземе Търново! Едва ли някой в имперската столица, а и в тогавашна Европа е допускал, че само за четвърт век България ще се върне в "голямата политика". Нещо повече, ще надделее в безпощадния двубой с ромеите, ще разгроми победоносните рицари от Четвъртия кръстоносен поход, териториите й отново ще опират до три морета, и ще достигне величието на Симеонова България като първостепенен фактор в Югоизточна Европа. Но каква е предисторията на въстанието? Кои са били братята Петър, Асен и Калоян? Кои са астенариите, които подбудили населението към въстание? На тези, а и на много други въпроси ще бъде отговорено по време на лекцията. Ще бъдат представени съвсем нови данни, които не могат да се намерят в учебниците по история. Събитието е организирано от Регионалния исторически музей, Община Бургас и КЦ „Морско казино“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Карагеоргиево

  • 01 Дек 2023
  • 649
Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” ⯑⯑⯑ Поредна благородна постъпка на учениците от с. Карагеоргиево.

Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“, гласувайте за тях от 1 до 13 декември!

  • 01 Дек 2023
  • 558
Тази година Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“. Четири от осъществените проекти са на Общината, а останалите частни. В момента тече оценка на номинациите от компетентно жури, което ще присъди свои награди.

Бургас отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН

  • 30 Ное 2023
  • 726
За поредна година Бургас отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН.

Бургас празнува Никулден с богата спортна програма, ще гостува олимпийската шампионка Стефани Кирякова

  • 30 Ное 2023
  • 688
Бургас ще празнува Никулден с изключително богата спортна програма. Първото мероприятие стартира още от петък и ще продължи до неделя. В зала „Амфибия“ на хотел „Аква“ ще се проведе международният Оупън турнир по шахмат „Бургас 2023“. Организатори са ШК “Бургас 64“ и ФМА „Булчесс“.

Интригуващият формат "Аз, драматургът" провокира младите пишещи в Бургас и страната

  • 30 Ное 2023
  • 430
Крайната дата за получаване на текстовете е 30-ти април, 2024 година. Интригуващият проект "Аз, драматургът" дава възможност на талантливите младежи в цялата страна да провокират вдъхновението си с авторска пиеса, която да бъде поставена на професионална сцена.Инициатор и организатор е театрална школа „Талантино“,подкрепена от Община Бургас .