« декември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Бургаската педиатрична асоциация организира безплатен генетичен скрининг за две редки заболявания

Изследванията се провеждат по повод Деня на българския лекар – 19-ти октомври и като част от проекта за интегрирана детска здравна грижа на територията на Югоизточен район. Характерно за заболяванията е, че симптомите им се припокриват с тези на други по-познати диагнози, като някои форми на епилепсия, детска церебрална парализа, изоставане или промени в нервно-моторното и психическо развитие на децата. Поставянето на правилната диагноза е условие за осигуряване на своевременно лечение. Подходящи да се възползват от безплатния скрининг са деца с три или повече от следните симптоми: - По-късно прохождане; - По-късно проговаряне; - Изоставане в моторното развитие; - Мускулна слабост; - Загуба на моторните умения; - Трудност при изкачване на стълби; - Трудност при бягане и катерене; - Често падане или тромавост; - Клатушкаща се походка; - Ходене на пръсти; - Болки в мускулите; - Намалена издръжливост; - Поведенчески промени; прекомерен плач и раздразнителност; - Понижен мускулен тонус; - Скованост на мускулите; - Неволеви мускулни съкращения / потрепвания' - Неволеви очни движения; - Епилептични пристъпи, неповлияващи се от лечение; - Диагноза „Детска церебрална парализа“, повтаряща се в семейството; - Прекомерно изпотяване, температурна нестабилност; - Обучителни трудности; - Изоставане на речта и развитието; - Ненаддаване на телесно тегло; - Поведение, наподобяващо аутизъм, в съчетание с други симптоми; - Нарушения на съня; - Епизоди на хипогликемия; - Неуточнена продължителна неинфекциозна диария; - Постоянно запушен нос до 1-годишна възраст, трудно повлияващ се от лечение и в комбинация с други от горе-изброените симптоми. Осигурени са безплатни генетични тестове за деца, притежаващи минимум 2-3 от изброените симптоми. За извършването им се използва суха капка кръв. Пробите ще бъдат изпращани в Германия и резултатът ще пристигне до 2-3 седмици при изследващия лекар. Скринингът ще се проведе от 16-ти до 20-ти октомври включително, между 11.00 и 14.30 часа. Желаещите могат да се запишат на регистратурата на ДКЦ № 1 на телефон: 056 810 571. В здравния център работи и детски невролог. В случай на абсолютна невъзможност да се включите в указания период, но все пак има наличие на такива симптоми, ще има възможност за допълнително изследване на по-късен етап след уговорка с детски невролог в ДКЦ № 1.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Карагеоргиево

  • 01 Дек 2023
  • 638
Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” ⯑⯑⯑ Поредна благородна постъпка на учениците от с. Карагеоргиево.

Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“, гласувайте за тях от 1 до 13 декември!

  • 01 Дек 2023
  • 547
Тази година Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“. Четири от осъществените проекти са на Общината, а останалите частни. В момента тече оценка на номинациите от компетентно жури, което ще присъди свои награди.

Бургас отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН

  • 30 Ное 2023
  • 715
За поредна година Бургас отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН.

Бургас празнува Никулден с богата спортна програма, ще гостува олимпийската шампионка Стефани Кирякова

  • 30 Ное 2023
  • 675
Бургас ще празнува Никулден с изключително богата спортна програма. Първото мероприятие стартира още от петък и ще продължи до неделя. В зала „Амфибия“ на хотел „Аква“ ще се проведе международният Оупън турнир по шахмат „Бургас 2023“. Организатори са ШК “Бургас 64“ и ФМА „Булчесс“.

Интригуващият формат "Аз, драматургът" провокира младите пишещи в Бургас и страната

  • 30 Ное 2023
  • 427
Крайната дата за получаване на текстовете е 30-ти април, 2024 година. Интригуващият проект "Аз, драматургът" дава възможност на талантливите младежи в цялата страна да провокират вдъхновението си с авторска пиеса, която да бъде поставена на професионална сцена.Инициатор и организатор е театрална школа „Талантино“,подкрепена от Община Бургас .