« септември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Стартира безплатна лятна техническа академия за ученици в Бургас

В нея участват близо 100 ученици от 9, 10 и 11 клас от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“, както и деца от националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера" на Министерство на образованието и науката. В рамките на три седмици те ще работят по програмирането на онлайн платформа за стандартизирано създаване на автобиографии на базата на зададени шаблони, в които лесно могат да се въвеждат данни. Учениците ще бъдат разделени в екипи, чиито ментори ще са 15 представители от най-големите български и международни ИТ компании, членове на AIBEST. Те ще помагат на участниците в академията при разработването на проекта, който е максимално близък до реален казус. На финала децата ще представят пред жури своите разработки, а трите най-добре справили се отбора ще получат награди от Асоциацията. „Това е първото издание на нашата лятна техническа академия. Изключително много благодарим за подкрепата на Община Бургас. Вярвам, че тя ще се превърне в ежегодна инициатива, защото за нас е важно да развиваме ИТ потенциала на бургаските ученици, като основа за все по-силното присъствие на високотехнологичния бизнес в града. Избрахме доста интересен практически казус, по който да работят децата, за да могат да усетят полезността и иновативността на нашата индустрия.“, коментира Илия Кръстев, председател на борда на директорите в AIBEST. „Искам да благодаря на екипа на АИБЕСТ, че избра Бургас за пилотното издание на академията. Съвместните събития, сътрудничеството между бизнеса и местните училища и университети привлече вниманието на големите компании към Бургас. Вече над 47 фирми от ИТ и Аутсорсинг сектора имат офиси или екипи в Бургас. В тях работят над 2000 души от Бургас и има желание за разкриване на още работни места в нашия град. Гордея се и с нашите ученици, които са тук през лятната ваканция с амбицията да се развиват и да надграждат знанията си, да работят по реални проекти, да се учат от най-добрите в бранша.“ , коментира кметът Димитър Николов. Иван Русев, R&D директор в Experian България и член на борда на директорите в AIBEST, даде ценни съвети на учениците за предстоящия старт на професионалната им кариера, както и за успешното им представяне в Академията. Асоциацията е независима организация, която обединява едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологиите. През пролетта AIBEST стартира националното си роудшоу „Пътят към твоя успех“ именно от Бургас. Тогава над 400 ученици и студенти се запознаха с възможностите за реализация в „Индустрията на знанието“. * Размерът на технологичния сектор и индустрията на изнесените услуги възлиза на 4.225 млрд. евро и формира 5.9 % от годишния БВП на страната. Прогнозата към 2025 година сочи, че относителният й дял в БВП на България ще достигне 9 %.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

12 клуба се включват в общинския „Спортен уикенд 2023“

  • 28 Сеп 2023
  • 156
И тази година тематичните уикенди в Бургас бяха повод за много емоции, събития и се радваха на огромен интерес от бургазлии и гости на града. Част от тях е и провеждането на традиционния спортен уикенд.

Бургас се включва в Европейската нощ на учените с предизвикателството на поколенията

  • 28 Сеп 2023
  • 147
Този петък, 29 септември, ще се състои 23-та Европейска нощ на учените в Бургас. Тя ще премине под мотото „Уменията и науката на бъдещето – предизвикателството на поколенията“.

В ОУ „Антон Страшимиров“ откриха нови спортни площадки по баскетбол, волейбол и футбол

  • 28 Сеп 2023
  • 138
В ОУ „Антон Страшимиров“ днес бяха официално открити чисто нови спортни площадки. Събитието се превърна в истински празник за ученици, учители, родители, бивши възпитаници на училището и спортни деятели.

Община Бургас ще отбележи Световния ден на сърцето с мащабна профилактична кампания

  • 27 Сеп 2023
  • 229
Община Бургас ще отбележи Световния ден на сърцето – 29 септември, с мащабна профилактична кампания, която ще се проведе на 28 септември, от 09.30 до 13.30 часа едновременно в няколко точки на града под мотото „Аз обичам сърцето си!“.

Третокласниците от училищата в ж.к. „Меден рудник“ се включиха във второто издание на програмата „Спорт за всяко бургаско дете“

  • 27 Сеп 2023
  • 196
Третокласници от четирите училища в ж.к. „Меден рудник“ – ОУ „Елин Пелин“, ОУ „Найден Геров“, СУ „Петко Росен“ и СУ „Константин Петканов“, дадоха старт днес на второто издание на програмата „Спорт за всяко бургаско дете“.