« декември 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Проектът за площад „Св. св. Кирил и Методий“

Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари?Предложението, внесено от зам.-кмета Чанка Коралска, е в рамките на една година да не се заплаща такса за ползване на откритите площи. То бе прието от Общинския съвет в Бургас след дискусия, в която бяха изказани разнопосочни мнения от местните парламентаристи. Според наблюденията на вносителите, има зони с привидно централна локация, които остават извън активния обмен в най-широк смисъл на думата – търговски, културен, туристически. Красноречив пример за това е площад „Св. св. Кирил и Методий“, който е в абсолютния център на Бургас, но въпреки това не се възприема като привлекателно място от търговци за организиране на базари и изложения, нито от професионални и артистични общности като място за провеждане на пърформънси, творчески ателиета, концерти, спектакли. Според проучванията на местната администрация пл. „Св. св. Кирил и Методий“ и обновяващата се в момента ул. „Алеко Константинов“, заедно със свързващата ги част от ул. „Св. св. Кирил и Методий“ имат капацитет да се разгърнат като зона за туристически атракции и развитие на културните индустрии, но за да се случи това, следва да се предвидят стимули и облекчения, които да подпомогнат този процес. Очакванията от настоящите изменения и допълнения на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас са свързани със създаване на една активна зона за развлечения, атракции и разнородни събития, подпомагане на малкия бизнес в сферата на туристическите дейности и културните индустрии, както и по-благоприятни условия за туризъм, за разгръщане на културните индустрии, за хармонично развитие на различните градски зони в централната част, като се използва тяхната специфика и наличен капацитет за насърчаване на инициативата сред малкия бизнес. Зам.-кметът по култура Диана Саватева каза в рамките на дискусията, че е проведена среща с живущите в района и добави, че там се намира катедралният храм „Св. св. Кирил Методий” и Филхармонията, но по някаква причина това пространство пустее. „Сега се прави ремонт на ул. „Алеко Константинов“. Това е опит да подпомогнем творческата общност да пренасочи интереса си от ул. „Александровска” към този район. Нашата цел е да дадем стимул за развитие на дейности в тази част на града”, каза Саватева. Докладната бе приета с 30 гласа „за”, 8 – „въздържал” се, 3 – „против”, а 10 съветници не гласуваха.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Спортни събития на Никулден

  • 02 Дек 2021
  • 106
Наред с богатата културна програма, Бургас винаги посреща своя празник Никулден с поредица спортни събития. Така ще е и този декември. Движението и спортът са неразделна част от здравословния начин на живот и помагат на хората да остаряват красиво. Така че намирайте време да ги практикувате!

Балетната класика „Жизел“ в бургаската опера

  • 02 Дек 2021
  • 101
Първото събитие в програмата за декември на Държавна опера – Бургас е балетната класика „Жизел“ по музика на Адолф Адам, считана за един от най-романтичните балетни произведения, ще представи отново на бургаска сцена новия прочит на красивата любовна история – постановка и режисура на Галина Калчева, която е и репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас.

Коледен календар на „Бургас харесва младите“

  • 02 Дек 2021
  • 107
Отборът на информационния портал „Бургас харесва младите“ към Община Бургас ви предлага да се включите в едно вълнуващо празнично събитие.

Допълнително пари за безплатен транспорт на децата и учениците отпускат на общините

  • 01 Дек 2021
  • 202
Правителството отпусна допълнително по бюджетите на общините 2 356 534 лв. за 2021 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици.

Новият български филм „Спекуланти“ с първа прожекция в Бургас

  • 01 Дек 2021
  • 167
Определян като „първия български финансов трилър“, новият филм „Спекуланти“ ще бъде представен за първи път в Бургас с две прожекции – от 17:30 и 20:00 ч., на 04.12.2021 г. (събота), в зала „Тончо Русев“ на НХК.